Цигански лидери заплашиха, че ще правят ромски барети за защита

430x313Ако не се спре с рокерите и запалянковците, ще създадемотряди за защита на малцинствата, за отбрана от насилие – наши ромски барети. Не искаме това да става, главният прокурор Сотир Цацаров да се намеси.

Това обяви председателят на Националния център за развитие на ромите Петко Асенов, който даде пресконференция в БТА заедно с още няколко представители на малцинствата по повод напрежението в село Гърмен около незаконни постройки на местни цигани.

Асенов се ожали, че футболни фенове, рокери и наркомани създавали напрежение в Гърмен, насаждала се голяма етническа омраза. В такава той обвини и лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов заради изказванията им срещу циганите и поиска от обвинител номер едно да забрани партиите ВМРО и НФСБ.

Не искаме да воюваме, живеем в тази държава от столетия – искаме да се интегрираме, децата ни да се върнат в училищата, увери Асенов.

По думите му организацията още днес ще иска среща с парламентарната шефка Цецка Цачева, за да я моли за законодателни промени – солидните цигански къщи, които са незаконни, да станат с легален статут, а за нелегалните постройки тип бараки самите роми били готови да помогнат със събарянето им.

Хората си  плащат тока и водата, гарантира Асенов, като подчерта, че самите цигани са готови да решават проблемите си, но с помощта на правителството, защото не можели сами.

Оказа се, че циганите се притеснявали от българи и децата им вече не смеели да излизат навън, защото били пребивани от скинари.

Ромска майка се оплака от подобен тип насилие и обяви, чециганите вече имат голяма интелигенция от хора със средно и висше образозвание, но поради расова дискриминация никой не иска да ги наема на работа. Ако можем да работим, никога няма да посегнем да крадем и да нарушаваме законите, увери тя.

По тези социални теми особено активно се включи и Асенов, който пък поиска оставката на социалния министър Ивайло Калфин. Стана ясно, че ще се организира подписка в страната за искане на оставка, защото Калфин спирал социалните помощи на майки и деца.

Според недоволните цигани те не искали помощи, а работа, но като не ги наемали, със спирането на социалните ще оставят децата им гладни и на улицата. Да се направи анализ къде отиват милионите за интеграция по европрограми и кой ги краде, настояха циганите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене