Земеделци в Петрич продават вино от арония на гърци

Minolta DSC

Все повече гърци бият път до Петрич, за да се снабдят с арония, която е сред най-здравословните плодове. Интересът на комшиите пък накара десетки петрички земеделци да отглеждат такива фиданки. „Ии от Гърция, редят се на опашка. Много мои съграждани засадиха в последните години по 50-100 дръвчета и предлагат продукцията си на пазара в града. Всички са доволни.

Дори и в Благоевград вече садят арония, макар климатът там да не е най-подходящият“, твърди петричкият еколог Никола Попов. Основните клиенти в Петрич са гърците. С всяка изминала година интересът на нашенците към този плод също се увеличава. Напоследък обаче хит е арониевото вино. Гърците се избиват за хубавия еликсир, някои плащат и по 10-15 лева за 1 литър. Идват специално до южния град, за да си купят от напитката. Пиенето на такова винце е релакс за душата, защото то прочиства организма и освежава.

От аронията стопаните приготвят и сироп, и компот, и сладко. Всички тези продукти се търсят много на пазара. И се печели добре, уверява Попов. Това растение нито се пръска, нито се реже, а има 60 години живот. Помага при лечението на много болести. Елините го вземат най-вече за подобряване на сексуалната мощ, става въпрос за мъже на възраст от 55 до 70 години, твърди петричкият производител. Фиданките струват между 3 и 5 евро за бройка. Аронията вирее отлично и в южната ни съседка, но там цената е доста по-солена – между 7 и 15 евро за дръвче.

Затова напливът в Петрич за това растение е огромен от страна на комшиите ни. Периодът на засаждане на аронията е между ноември и март. Най-важното е, че то съдържа много полезни вещества, има много йод, който помага за гуша, полезно е за диабетици, за лечение сърдечни проблеми, нормализира кръвното.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене