Българите в Лондон почитат героично загиналия Пламен с мемориална пейка

111954-plamen-london-01

На 26-ти май се навършиха 3 години от смъртта на българина Пламен Петков. Той скочи във морето без да се двоуми, за да спаси живота на давещо се дете. В последствие мъжът обаче се удави. Постъпката му обаче не бе напразна – детето бе спасено, а Пламен Петков остана като пример за истинско геройство и това не остана незабелязано от британци и българи. По случай 3 годишнината от трагичната гибел на българският герой в двора на българското посолство в Лондон бе открита мемориалната пейка, пише novini.co.uk.

Кралица Елизабет Втора посмъртно дари Пламен Петков с орден за храброст. Орденът се присъжда в много редки случаи на хора с изключителни прояви на храброст. Връчен за пръв път през 1974 година, той е даван в малко над 1000 случая.

Преди малко повече от година българите във Великобритания начело със сайта БГХелп направиха кампания за събиране на средства за паметна плоча на Пламен Петков и в последствие бяха събрани 1361 паунда. След като стана ясно, че българските политици няма да съдействат за поставянето на паметната плоча на сградата на българското посолство, беше обмислен друг вариант – мемориална пейка и саксии със цветя.

Нека се гордеем, че сме българи и показваме пред света, че ние сме героична нация!, призовават от българското посолство в Лондон.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене