Бащата на фолкзвездата Борис Дали проговори пред Топ Преса!

Орлин Делибалтов: Първо пред Топ Преса ще обявя: подадох оставка като лидер на ББЦ в Бобов дол!
Delibaltovi

 Моите приоритети, ако бъда избран за кмет на Бобов дол, ще са: безработица, общинска болница, европроекти, инфраструктура

Орлин Делибалтов е роден в град Бобовдол през 1960г. Трудовият си път започва през 1979г. в мини „Бобов дол”. От детска възраст се увлича по народната музика, като на 12 години започва да свири на акордеон. За 40 години свирене се превръща в един от най-добрите инструменталисти в страната. Записвал е за различни телевизии, радия и програми. Едновременно с музиката, Орлин Делибалтов е и общественик. От 2004г. е председател на Народно Читалище „Просвета 1903” – Бобов дол. Семеен с двама сина. Баща е на Борислав Делибалтов – Борис Дали. Пред репортер на „Топ Преса” г-н Делибалтов сподели своето решение да се кандидатира за кмет на Бобов дол на предстоящите местни избори.

Г-н Делибалтов, Вие сте председател на читалището в Бобов дол. Каква дейност развивате в момента?
– Когато станах председател на читалището, то бе в окаяно състояние. Вратите бяха заковани и запечатани от противопожарни изисквания. За по-малко от три месеца успях да осигуря средства, да извърша необходимите ремонти и да отворим врати. Само аз си знам какво ми е коствало това – мъки, нерви, време и средства. В крайна сметка, днес в различните състави и дейности участват 147 човека. В това число Ансамбъл „Разметаница”, Детски танцов състав „Разметанче”, школа по таекуондо, школа по народно пеене и други. Горд съм с постигнатото. Осигурихме и осигуряваме възможност децата и самодейците да има къде да отидат и да има кой да ги подготвя. Това да е само, не е малко.

Като председател на читалището, Вие имате възможност да се запознаете с част от проблемите на общината. Кои според Вас са основните проблеми?
– Най-големия проблем в Бобов дол е високата безработица. Истината е, че процентът на заетите в мините и ТЕЦ „Бобов дол” постоянно намалява. Не се създават алтернативни производства и дейности, които да поемат съкратените миньори. Безработицата обуславя и ниския стандарт на живот в общината. Друг голям проблем е липсата на болнична помощ. Неадекватните действия на сегашното и предните общински ръководства доведоха до фалит общинската болница. Вина имат и корпоративни интереси в общината. Все пак Бобов дол не е чак толкова малка община. В Ардино или в Кубрат има многопрофилни болници, а тук, където има огромен производствен травматизъм, няма. Това е недопустимо. Всъщност, проблемите са много – огромни задължения на общината, лошите пътища, чистотата, озеленяване. Такива проблеми има навсякъде, но в Бобов дол те са още по – сериозни.

А защо се закри отдела по европроекти в общината?
– Този отдел е спомогнал да се спечелят 72 000 000 лв. от 2007 до 2013г. Сега, когато се отварят новите фондове, пълни с пари, ние даже нямаме отдел.Това значи, че нямаме и готови проекти. Как сегашния кмет мисли да действа и не обрича ли общината нищо да не се случи? Сериозни са проблемите и с качеството на питейната вода. Тя е мръсна, често като кал. Не може през 21 век да нямаме пречиствателна станция.

Delibaltov

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене