Препълнихме гробищата с абитуриентски рокли и костюми

ффдфдАбитуриентът от Механотехникума в Дупница Емил Скоклев бе облечен в костюма за бала си 4 дни преди най-голямото за всички зрелостници събитие. Донесоха му и много цветя. Уви, младежът не успя да се разходи елегантен из града, да подари цветята на дамата си и да събере пожеланията на роднини и приятели за успешен старт в живота, защото костюмът послужи за погребални одежди, а цветята покриха белия ковчег, с който Емил бе положен в гроба.

В съседни гробове бяха спуснати и ковчезите на студента в УНСС Мариян Джамбазов, деветокласника от ПГ по облекло Илиян Гущеров, десетокласника от Механотехникума в Дупница Ивайло Йотов и кюстендилската учителка Елза Георгиева. Всички те загинаха при най-безумната, най-кървавата, най-тривиалната и най-предотвратимата катастрофа от началото на годината до момента. Миналата неделя, в дупнишкото с. Яхиново, след употреба на алкохол от страна на шофьора Емил Скоклев.

Една от версиите е, че Емил и приятелите му пили на няколко места, включително и в селска кръчма. Там е имало и други клиенти, от тях все някой е видял, че младежите са дошли с кола и всички поръчват алкохол, със сигурност го е забелязал и сервитьорът, и барманът на заведението. Видели са, но вместо да вдигнат скандал на шофьора, да го заплашат, да му вземат насила ключовете от колата и да звъннат в полицията, те просто са си затраяли. За какво да си докарват беля на главата и да влизат в конфликт с иначе симпатичните момчета!

Така ще дочакаме поредния 24 май, в който, както казва премиерът, ще преброим загиналите абитуриенти и един от тях ще е Емил Скоклев. И той просто ще стане част от поредната кървава статистика. След някой и друг месец ще го помнят само близките му и, вероятно, оцелелите в катастрофата Милчо Паликарски и Светослав Ценев, който също трябва да е абитуриент.

Точно преди 1 година, през май 2014, при тежка катастрофа загина и друг абитуриент от Югозапада. На първокласен път I-6 в района на външноградска магистрала за Перник, в близост до фирма „Стомана”, в спрял ТИР се врязва автомобил, а в него се ударила друга кола. Загиналият – абитуриент от Перник, и спътникът му, който пострада тежко, пътували в автомобила, пръв ударил се в ТИР-а.

През 2012 г., отново в Перник, убитата Мирослава Николова бе погребана с 2-те рокли, които приживе бе приготвила за бала си. Тъй като бе невъзможно тялото да бъде облечено, роклите бяха надлежно сгънати в ковчега с останките на девойката, която бе отвлечена заради откуп от 250 000 евро и убита.

По същото време същият тъжен абитуриентско-погребален ритуал бе организиран и за друга връстничка на Мирослава -18-годишната Даниела Постолова от благоевградското село Падеш. Момичето се натрови по погрешка с течност за чистачки, която тя и приятелите й взели за плодова напитка, и след няколко седмици в кома бе погребана на рождения й ден – с черната рокля, която си била харесала за абитуриентския бал. С роклята Дани трябваше да дефилира след два месеца, да брои до изнемога от 1 до 12 и да си прави щури селфита. Броенето за нея спря на 18.

Грозната статистика показва, че всяка година около баловете умират млади хора на по 18-19 години, най-често в резултат на катастрофи. През 2014 г. 19-годишният Данаил Велков почина, след като негов приятел изгуби контрол над АТВ-то, което управляваше, и машината се заби в дърво в село Новачене.

През септември 2013 г., след 90-дневно очакване да се случи чудото и да я видят жива, родителите на Стефка Маджарова наистина я видяха, но мъртва, в напоителен канал край пловдивското село Йоаким Груево. 18-годишната красавица беше положена в бял ковчег, облечена с роклята от бала и любимата й гривна.

В навечерието на бална фиеста 2012 абитуриент от Кнежа загина след челен сблъсък на мотора му с кола на нерегулирано кръстовище в Плевен.

Май 2011 г. тежка катастрофа почерни бала на зрелостниците от врачанското село Зверино – абитуриентите от гимназията потеглили посред нощ да си довършат купона в заведение при прохода Вратцата, сериозно пийнилят 22-годишен Невелин Димитров натиснал педала на газта, колата излетяла от шосето и на място приключи животът на спътника му – 18-годишния Светлин Димитров, а другите двама бяха тежко ранени. Шофьорът, с 1,19 промила алкохол в кръвта, се отърва  с охлузвания.

Абитуриентски гробове зейнаха в Добрич, където мотоциклетист с висока скорост се заби в таксиметров автомобил, в Русе абитуриент без шофьорска книжка загина на място в тежка катастрофа дни преди да отпразнува завършването си, след като се блъска с кола в крайпътно дърво, в Симеоновград навръх Великден 4-ма млади не успяха да стигнат до църквата, където бяха тръгнали да запалят свещ за здраве, а посрещнаха празника вгробищния парк на кв. „Злати дол“.

18-годишният Мирослав Асенов от видинското с. Дружба също бе погребан с абитуриентския си костюм в деня на бала си – 21 май. Зад ковчега му вървяха неговите приятели и съученици от Техникума по химични технологии във Видин, облечени в черно. Няколко часа по-късно младите хора сложиха абитуриентските си тоалети и отидоха на бал, а мястото в ресторанта на Мирослав, пребит предишния ден при скандал в заведение, остана празно.

Всяка една от тези безсмислени смърти можеше да бъде предотвратена – от родители, които дават колите си на детето, за да се чувства голямо, от близки и приятели, които виждат младежите да сядат зад волана пили, от служители на КАТ, които никога не са там, където има опасни участъци от пътя, от съдебната система, която трупа пробация след пробация на рецидивистите на пътното платно, от депутатите, които отказват да внесат предложения за строги глоби и санкции на този, който се качи на пътя, за да се прави на джигит. Виновни сме всички ние, които се опитваме да изкупим вината си с една погребана бална рокля.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене