Експерт за случая с пребитото бебе: Такова нещо дори във филмите на ужасите няма!

70154-632x358

„Случаят в столичната частна клиника е толкова ужасен, че дори и във филмите на ужасите такъв сюжет не се използва“. Това каза проф. д-р Станка Маркова, председател на Асоциацията на професионалистите по здравни грижи, пред „Фокус“, във връзка със случая, в който акушерка преби бебе.

„За мен е явно, че човек не може в трезво съзнание да постъпи така”, заяви проф. Маркова.

Според нея причината за случилото се с акушерката е преумора, а също и синдром напрегряването.

„Преди случката тя е гушкала другите бебета. Мисля, че тя не е съзнавала, какво прави. При синдрома на прегряването човек изпада в някаква дълбока депресия и понякога е там, а всъщност го няма и не можеш да предвидиш неговите реакции. Има и състояние, наречено „амок”, при което те избива на лудост за кратко време. След това хората не си спомнят, какво са правили. Това допускам аз”, уточни Станка Маркова.

Тя обясни, че акушерката пътува от Самоков и работи по 24 часа.

„Вторият много важен фактор е, че в интензивните отделения, каквато е клиниката, нощем трябва да има двама служители, защото всичко може да се случи с единият. Там се поддържа животът, има деца, които са 800 грама и техните уреди се следят. Това не е дежурство, в което можеш да си подремнеш. Това е дежурство, в което вниманието ти е ангажирано непрекъснато”, посочи Маркова.

Тя отбеляза, че в болницата дежурните служители не са били двама, както би трябвало да бъде по стандарт.

„Това, че човек гушка едно дете, а след това му се нахвърля, говори за нещо извън психиката на човек”, допълни Станка Маркова.

struma.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене