Емил Илиев, кмет на община Струмяни: На никого няма да позволя да предизвиква напрежение между българската и ромска общност с цел политически дивиденти

62189_strumqni240966826031481_921506876_nУважаеми жители на община Струмяни,

Ние живеем в цивилизовано общество, в което доминират и трябва да доминират законите на държавата, които са хуманни и в полза на обществото.

Преди дни станахме свидетели на изопачаването на един огромен проблем на ромите в Микрево – електроподаването и изкуственото насаждане на напрежение между двете общности. За безапелационното спиране на тока от ЧЕЗ в ромската махала са сезирани всички държавни органи, уведомени са областния управител, структурите на ЧЕЗ, но все още не е намерил решение. Защото много редовни платци от ромската махала са потърпевши от „кражбите” на ток от другите и не са длъжни да търпят реструктивни мерки.

ЧЕЗ си измиват ръцете, защото подават толкова ток, колкото се плаща.

Напрежението от недоставката на ток ескалира и аз като кмет не мога да не бъда на страната на честните и почтени ромски семейства, потърпевши от санкции, за които нямат вина.

Ромската махала в Микрево е с жители повече от половината на цялото село. Проблемите на ромите никак не са малко.Ние като управление заварихме висока безработица, неасфалтирани и мръсни улици, висока степен на битова престъпност…Мерките, които взехме и които изпълняваме са част от дългосрочна стратегия за приобщаване на ромското население към общочовешките ценности: назначихме над 200 души по програмите за временна заетост, бетонирахме стена, благоустрояваме улиците, работим активно с децата в детската градина и училището, здравен медиатор и обществени възпитатели се грижат за здравето и възпитанието на младите, координираме изцяло действията с всички органи на реда за предотвратяване на кражби и битови престъпления.

За съжаление проектът на община Струмяни за подмяна на водопроводната мрежа и бетониране на част от улиците в ромската махала по програмата „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ на Министерски съвет на стойност 580 хиляди лева не беше от одобрените, но ние сме упорити и с готовия проект ще кандидатстваме по другите мерки като се надяваме държавата да откликне на проблема и скоро предложим на ромската общност качествени услуги и подобрим стандарта на живот.

Много дарения: хранителни и дрехи получаваме от нестопански и други организации, но с магическа пръчка не можем да променим изцяло статуквото и все още много жители на ромската махала са в отчайващо и бедно състояние така, както и много български семейства.

Не съм си и помислил да противопоставям едните на другите, защото това е против възпитанието и морала, против човешките ценности.

И е странно как политически активисти влизат в ролята на „спасители”.

За мен такова поведение е безотговорно и призовавам всички жители към спокойствие, спазване на законите на държавата и да не се подават на провокации с цел политически дивиденти!

Категорично считам, че Микрево не е Катуница и можем да живеем в мир.

Разчитам на здравия разум на всички вас!

С уважение,

Емил Илиев, кмет на община Струмяни

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене