Арести на привърженици на „България без цензура“ блокирани от жандармерия пред хотел „Зорница“, един арестуван

i11012_w640

Полицейска блокада и арести предизвика Бойко Борисов в Казанлък. Цяла армия от полицаи заварди града заради него и започна да прибира мирно протестиращи граждани, за да му осигури спокойствие и комфорт.  Няколко буса с униформени са изсипани пред хотел „Зорница“, където бившият премиер прави среща на кметовете на ГЕРБ от цялата страна с областните координатори на партията и депутати. Жандармерията блокира стотици привърженици на „България без цензура“, които поискаха отговори от лидера на ГЕРБ. 30-тина служители на реда са поставени пред входа на хотела и не позволяват и пиле да прехвръкне. Охраната е като за действащ действащ премиер, какъвто той вече не е.

Борисов отново се скри от народното недеволство зад полицейските щитове и „през задния вход“. Той дошъл доста по-рано от предварително обявения час на срещата, за да избегне срещата си с недоволните. През това време протестиращи се опитаха да пробият кордона и да влязат в хотела, за да пият кафе, каквото право имат всички граждани. Хората бяха с вдигнати ръце, за да демонстрират, че не носят оръжие и не търсят сблъсъци. Полицаите обаче ги спряха, един е арестуван.

Защо полицията пази от гражданите Борисов като държавен глава, попита лидерът на „България без цензура“ Николай Бареков, който пътува към Казанлък и ще даде официално изявление в късния следобед.

Борисов се опитва да „мине път“ на „България без цензура“. В града на автоматите „Калашников“ днес стана засечка между Борисов и Бареков, след като месеци наред бившият премиер подбираше срещите си в страната така, че да не са на едно място и по едно и също време. Бареков е там като гост на учредителното общинско събрание на новата партия „България без цензура“ с ясна цел и намерения. Борисов пък прави странна среща отново в Казанлък на кметовете на ГЕРБ с областните координатори на партията и депутатите й. Официално спявката е за разпределението на 500 млн. лева от правителството към общините по програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите“. Според източници от партията обаче, срещата е за да се търсят начини да се съберат пари и подписи за референдума, поискан от президента Росен Плевнелиев.

„Цинизъм е партия, която имаше влестта да прави референдум. Ние подкрепяме идеята за допитването, но само ако бъдат включени 12-те теми, които ние предложихме“, коментира главният секретар на „България без цензура“ Стефан Кенов, който е сред протестиращите.

i11011_w640

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене