Регионален исторически музей – Благоевград отбеляза 164 години от рождението на Георги Измирлиев с музеен урок – викторина

164 години от рождението на Георги Измирлиев-3

С музеен урок – викторина на тема „Горноджумайци и Априлското въстание“ Регионален исторически музей -Благоевград отбеляза 164 години от рождението на Георги Измирлиев -Македончето.
Викторината бе подготвена и организирана от Елена Александрова уредник в отдел „Българските земи“ към Регионален исторически музей – Благоевград и се проведе днес в двора на родния дом на Македончето, с участието на ученици от шести „а“ и „б“ клас на V СОУ „Г. Измирлиев“.
Учениците бяха разделени на отбори и отговаряха на въпроси предварително подготвени от компетентно жури –Елена Александрова, Бистра Панчева – преподавател по история в V СОУ и Георги Манов – бивш учител от I-во основно училище „Св.Св. Кирил и Методий“, сега отговарящ за богатата библиотеката на РИМ – Благоевград.
Викторината премина изключително оспорвано. Двата отбора показаха задълбочени знания, както за патрона на училището си, за подготовката на Априлското въстание в Горноджумайско, така и за историята на Българското възраждане.
Възпитаниците на V СОУ „Г. Измирлиев“ показаха, че са достойни наследници на патрона на училището. В края на викторината и на двата класа завършиха с еднакъв брой точки.
Учениците завършиха с думите: „Колко сладко е да се умре за свободата на Отечеството“, изречени пред бесилото от Георги Измирлиев – Македончето, които остават като негов призив и до днес.

164 години от рождението на Георги Измирлиев 164 години от рождението на Георги Измирлиев-2 164 години от рождението на Георги Измирлиев-4

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене