Кръвта вода не става!: Пра-пра внук на основателя на първото българско училище поп Ташо, инженерът от Германия, Ил. Василев – кмет на Мелник?

_thumbПра-пра внук на един от основателите Мелнишка българска община, както и създател на първото българско училище в Мелник Атанас Павлов- Поп Ташо, се връща в родината, за да пусне корени, там където е пролята кръвта на дедите му. 30 годишният млад и надежден инженер Илия Василев днес получи от паспортна служба Благоевград личната си карта с местожителство Мелник и ще участва в изборите, за да застане начело на малкия град, с големи възможности – Мелник.
Илия е завършил и работил в Германия, връщайки се в родината, въоръжен със знания и опит, е решил да се пребори за кметското място, да възвърне стария възрожденски облик на град Мелник, да привлече европейски инвестиции и направи най-малкия град в България защитено от Юнеско селище. Днес на излизане от паспортна служба разговаряхме с инженер Илия Василев, чиито идеи за развитието на Мелник са напълно реални и изпълними. Градът в момента е изоставен, старите сгради се рушат, няма улични лампи, никакво развитие от години и тотално унищожаване на историческата му ценност, направо ми се къса сърцето, като гледам това разрушение, каза амбициозният млад мъж.
Натрупал опит от пътуванията си зад граница, Василев е категоричен, че Мелник, който е едно кътче от рая, може да бъде привлекателна дестинация за туристи от цял свят и да привлече чужди инвеститори, но за възстановяването му трябва да се положат и усилия, такива каквито не виждам в момента. Според него, градът трябва да бъде забранен за автомобили, да се възстанови старите каменни настилка, да се изгради огромен паркинг, а вътре в града да него да се движат само файтони, двуколки така както е било през годините. Така Мелник ще стане истинска туристическа перла, такава каквото никъде няма, разказа разпалено наследникът на поп Ташо. Кръвта вода не става, са казали хората и инженер Илия Василев е ярко доказателство за това. А иначе в Мелник старите хора знаят, кой е поп Ташо? :
Атанас Павлов – поп Ташо е един от основателите и член на Мелнишката българска община. На 5 март 1873 година в къщата му в Мелник е открито първото българско училище в града с учител Петър Сарафов. Като пратеник на мелнишката община той обикаля повече от осем месеца из Цариград, Северна и Южна България да събира „волни помощи за въздигането на едно Българско народно училище в Мелник“.
Първият „разпис“ е с дата 3 януари 1874 година от общината в Горна Джумая, а последният е от Пловдив, от книжарницата на Христо Г. Данов. Атанас Павлов получава дарения от Екзархията и редица български общини, читалища, дружества и частни дарители в градовете Цариград, Тулча, София, Скопие, Самоков, Щип, Видин, Свищов, Кюстендил, Пазарджик. Сред дарителите са още Крива паланка, българите от Галац и Браила, Рилският манастир и други. До 11 юли 1874 година са събрани общо 10158 гроша. След тази дата обиколката му продължава.
Из между новите дарители за българското училище в Мелник се нареждат Шумен, Габрово, Чирпан, Калофер, Клисура, Копривщица, Пирдоп, Панагюрище, Пещера, Брацигово, Казанлък, Пловдив и други. Сред частните благодетели личат имената на Кръстю Пишурка, Димитър Бисеров, Евлоги Георгиев, Петър Бонев. Мисията на Атанас Павлов завършва твърде резултатно. Събраната сума достига 19500 гроша без стойността на вестниците, книгите и другите материали. [4] На 14 септември 1874 година той представя точен отчет пред общината за събраните суми.
От 1899 година Атанас Павлов е свещеник в село Склаве, Мелнишко.
Убит е през 1907 година от наемни убийци.
Надяваме се скоро да научат хората в уникалния български град и кой е неговия внук, инженерът от Германия Илия Василев, кадидадът за кмет на града.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене