Над 1,5 млн. лв. са нужни за укрепване на свлачищата в Сатовча

110225-Svlachishte-pletena-00Над 1 500 000 лева ще са необходими за укрепването на три от най-големите и опасни свлачища в община Сатовча. Те се намират в селата Плетена и Осина, пишеstandartnews.com. В първото селище в началото на февруари бяха евакуирани 4 семейства, а във второто 3 семейства напуснаха домовете си миналата събота. Пътят към Осина бе отнесен наполовина в началото на февруари и има опасност при поройни дъждове да пропадне цялото шосе към населеното място. В момента се извършват сериозни геоложки и хидроложки проучвания, правят се и специални сондажи, за да се изработи най-ефективният план за укрепване. Около 70 хиляди лева струва само проектирането на укрепителните дейности.

„Тези свлачища остават активни, за щастие не са нанасяли нови щети“, каза кметът на общината Арбен Мименов. Прогнозната стойност за спирането на свлачищата е над 1,5 млн. лв., сочат изчисленията на експерти от „Геозащита“ – Перник. Община Сатовча ще търси финансова помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Целта е строително-монтажните дейности да започнат скоро, за да не погълнат земните маси десетки къщи и да отнесат пътя за Осина. В това село свлачището е на полщ от над 15 декара и застрашени са не само трите опразнени къщи, а още 15.

Положението в сатовчанското село Плетена продължава да е критично заради отнесената от пороите и свлачището улица. Тя води към училището и детската градина. Забранено е преминаването по нея, местни хора дежурят там, за да не допускат деца да приближават до опасния участък. 4 къщи пък са буквално на ръба на свлачището, една от тях е само на метър от пропадналата улица. „Дано по-скоро се намерят пари и се укрепи свлачището“, надяват се местните хора.

„Непрекъснато сме под напрежение да не вземе някое дете да премине през загражденията и ограничителните ленти и да падне долу“, заяви кметът на село Плетена Румен Арнаудов. Той призна, че ситуацията е бедствена и най-важното е да се спасят къщите на хората, за да не останат без покрив над главите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене