Опасност от наводнения в пернишко, Струма и още две реки с повишени нива

88998-STRUMA-BUINA

Изпускането на всички язовири в Пернишко е спряно, съобщиха от областната администрация, цитирани от „Мироглед”.

Причината е повишеното ниво на реките Струма, Светля и Конска. Изключение са язовир Студена, който се изпуска с минимално количество от 1000л./сек. и язовир Бегуновци, община Ковачевци, изпускащ се с 400л./сек.

Значително повишеното ниво на река Светля е създало предпоставки за да бъде залята къща в село Чепино. Ръководството на община Ковачeвци е взело навременни мерки и опасността от наводнение е отстранена.

Заради повишаване на водното количество на река Струма вследстие на  вливащата се в нея река Конска опасност от наводнения е имало и в махала Кабранова в град Батановци, община Перник. Общинското ръководство съвместно с управителя на ВиК Перник са предприели необходимите действия, за осигурят сигурността на жителите.

Оперативната група Хидротехнически район Перник е направила обиколка на всички язовири, за които отговарят. Водното ниво в тях е под постоянно наблюдение.

Дежурните в оперативния център на Пожарна безопасност и защита на население, в общинските центрове и областния съвет за сигурност са в постоянна връзка относно обстановката и състоянието на водните обекти в областта.

Областна администрация Перник е в непрекъсната връзка с Министерството на околната среда и водите и министър Ивелина Василева за навременни консултации и обмяна на информация.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене