ДВОЕН АРШИН! 200 медсестри, шофьори и санитари от Спешна помощ в Пиринско с най-ниските заплати сред колегите си в Югозападна България

nurse-hospital_2101382b1

200 здравни работници, сред тях медицински сестри, шофьори и санитари от 10 филиала за спешна помощ в Пиринско, останаха с най-ниските заплати сред колегите си в Югозападна България. Това стана ясно вчера след получаване на фишовете за определените трудови възнаграждения с увеличение от началото на тази година.

Както „Струма” писа, напрежението в редиците на Спешна помощ в Пиринско ескалира вече втори месец, но въпреки създалата се ситуация те продължават да изпълняват служебните си задължения. Стартовата заплата за медицинските сестри в Благоевградска област остава 613 лв., колегите им в Перник вече получават 660 лв., има филиали в страната и с 680 лв.

„Недоумяваме защо нашият труд е най-ниско оценен в сравнение с другите филиали,  като екипите в Пиринско обслужваме 330 000 население и специфично за нашата област са планинските райони, където спешните случаи са на труднодостъпен терен”, питат медиците в протесна декларация. „Работим и на най-рисковите и натоварени пътни артерии в страната, на международния път Е-79 и през прохода Предел за Банско, където стават най-често тежки пътни инциденти, полагаме еднакъв труд с фелдшерите, а техните заплати са увеличени със 100 лв. и стартова им заплата вече е 700 лв. Очакваме отговор от Министерство на здравеопазването, където изпратихме второ протестно писмо”, казаха медици.

Те допълниха, че заплатите на шофьорите на линейки също са обидно ниски – 480 лв., колегите им от Перник получават 500 лв.

„При направена справка с колеги от други филиали в Югозападна България установихме, че има разлика и в получаваните пари за работа в Спешен център, там всички работещи получават по 35 лв., ние взимаме съответно по 20 и 16 лв. Защо има разлика? Спешен център не е търговско дружество, а държавна структура,  всички филиали сме на подчинение на Министерство на здравеопазването”, гневят се медиците.

Спешните медици в Пиринско ще изчакат отговор от институциите, тогава ще решат какви действия да предприемат.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене