ВИДЕО: Директорът на Земеделската гимназия в Сандански Емил Терзийски: През първите години ходих сам от село на село, за да агитирам и събирам ученици за гимназията

Емил Терзийски е директор на най-голямата Земеделска професионална гимназия в Сандански. Освен директор, той е и общински съветник през мандат 2003-2007 г. На изборите на 23-ти октомври 2011 г. Емил Терзийски отново влиза като независим съветник в община Сандански.

– Г-н Терзийски, вие сте общински съветник в Община Сандански. Какъв е вашият поглед за развитието на града и общината като цяло?

– Аз съм общински съветник от 2003 г. Мисля, че е дошло време този модел на управление в нашата община да се промени. Аз непрекъснато се старая и мисля, че съм един от малкото общински съветници, които се опитваме да опонираме на сегашния кмет, на сегашното управление в нашия град, и по отношение на бюджета, и по отношение на развитие на някои от структурите. Аз не обичам да коментирам области, в които не съм специалист, но мога да коментирам в области като образованието, например. В продължение на три мандата не се инвестира в образованието в нашия град. Аз съм го заявявал публично на сесии на общинския съвет – че няма никаква инвестиция в образованието в училищата през тези три мандата.

– Вие това го намирате като слабост?

– Разбира се, няма как в бюджетите, които се приемат за общината, да няма заделени средства за училищата. По отношение на културата, Културния дом, една моя болка, за която непрекъснато, на няколко сесии, поставям въпроса, сега виждам, че отново в бюджета за 2015 г. за нея няма заложени средства. Ние лишаваме нашите деца, хората на нашия град от няколко месеца културен живот, защото в този дом на културата е студено, никой не се наема да дойде от ноември до март и да направи едно представление, един концерт или нещо друго – само нашите малки дечица, защото те са ентусиазирани, те могат да играят на студ… Ние сме влизали в много големи полемики и спорове с г-н кмета по този въпрос, но е така – за мен няма инвестиционна програма за училищата в нашия град.

Газифицирането им – също. Не е нормално, втора година вече, да е достигнала газификацията до оградата на училището и това училище да не е газифицирано. Тази година, след непрекъснати мои питания и настоявания, газта се пусна в две училища, те са едно до друго, и в две детски градини.

Не е нормално поставянето на въпроса от няколко месеца за почистване коритото на Санданска Бистрица. Виждаме какво се случва. Аз го поставям лятото този проблем, поставям го отново през ноември – тогава обаче ми се казва: „Сега не можем! Студено е! Дъждове!” Ами, когато беше топло, когато можеше, защо не се почисти?! И сега отново няма заложени средства в бюджета за почистване коритото на Санданска Бистрица! Чакаме да се случи това, което стана по другите краища на България ли?

Поставям въпроса за спазване на наредба №1 за чистотата в нашия град и за шума – след 23 часа според наредбата, шум не трябва да се вдига, за да могат хората да почиват. Масово се нарушава това, но винаги се отговаря уклончиво и мерки не се взимат.

Проблемът с отдаването под наем на земеделски земи – също е много голям. Абсолютно смело заявявам, поисквал съм от землището на моето село – Плоски, и съм придобивал представа какво става. Не може да се сключват договори за наем за особено големи размери. Има договори, в които се нарушава закона за отдаване под наем. Категорично съм го завявал, защото притежавам и справките, които ми бяха предоставени. Дават се по 20, по 30 дка. Нямат такова право.

Случиха се през годините такива неща – продажбата на поликлиниката, корекцията на река Санданска Бистрица – които доведоха до много остра реакция от някои от нас колеги общински съветници, но статуквото е такова в общински съвет, че, както и да сме реагирали, каквото и да сме правили, има едно мнозинство, което винаги си гласува и отваря ръцете на кмета, за това, което той си предлага.

– В кои сфери отива тогава финансовият ресурс, ако не в култура и образование?

– Отиват в т. нар. капиталови разходи, в средства за различни обекти, които средства се харчат. Пак казвам, ние като общински съветници, реагирали ли сме, поставяли сме въпроси за някои обекти, за изхарчването на парите, но нещата не се променят.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене