Стотици благоевградчани отбелязаха 3 март заедно

109571-3-mart-blagoevgrad-2015-01

Кметът Атанас Камбитов: В ден като днешния трябва да забравим дребните ежби, партийните пристрастия и интереси и да се постараем да се обединим, защото без обединение няма стабилност

109570-3-mart-blagoevgrad-2015-00

Стотици граждани се включиха в празничното отбелязване на 137 години от освобождението на България от турско робство. С химна на Република България и празнична програма на мястото, където са посрещнати солдатите на майор Орлински, започнаха тържествата по повод националния празник в Благоевград. Венци и цветя в знак на признателност към руските освободители на града положиха кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов, председателят на ОбС-Радослав Тасков, областният управител Бисер Михайлов, депутати, общественици и граждани.

109576-3-mart-blagoevgrad-2015-06

Ученици припомниха едни от вечните стихотворения на България, свързани с освободителните борби и впечатлиха с блестящо изпълнение на „Рофинка болна легнала“.

109581-3-mart-blagoevgrad-2015-11

Детско-юношеският духов оркестър поведе празничното шествие от официални гости, граждани и родолюбци по улица “3-ти март” до площад “Македония”, където тържествено бе издигнат националния флаг. Неврокопският митрополит Серафим отслужи панихида за загиналите в освободителната война.

109575-3-mart-blagoevgrad-2015-05

Градоначалникът на Благоевград д-р Атанас Камбитов честити годишнината от освобождението от турско робство.

„Точно така – турско робство, а не османско присъствие. Трябва да назоваваме нещата със истинските имена. Да бъдем ясни, коректни и честни. Трябва разбира се да ги приемаме и разумно. Дължим го най-много на тези хиляди знайни и незнайни българи, руски войни, които жертваха живота си за свободата на Родината ни“, каза кметът Камбитов.

 „3 март е най-светлата дата в новата българска история. Преломният момент, повратната точка, денят, който определя развитието ни и до днес, защото, ако го нямаше 3 март, нямаше да бъдем това, което сме днес – суверена, независима държава, членка на Европейския съюз.

В ден като днешния трябва да погледнем пред себе си, да помислим за своите отговорности, да помислим за България, да направим така, че да забравим дребните ежби, партийните пристрастия и интереси, и да се постараем да се обединим, защото без обединение няма стабилност“, каза още градоначалникът и завърши с думите на видния български родолюбец подполковник Петър Дървингов:

„Ако всеки от нас мисли всеки ден поне по една минута за България, ще може здраво да държим в сърцата си идеята за общото обединение.“

 

Венци и цветя в знак на признателност по повод националния празник бяха положени и пред паметника на Гоце Делчев.

Програмата, посветена на 137 години от Освобождението на България продължава с обеден концерт на площад „Македония“. В него участват състави към читалище „Никола Вапцаров – 1866“, Център по изкуствата, Общински младежки дом, Обединен детски комплекс и ученици от НХГ „Св. Св. Кирил и Методий“.

 

Финалният щрих на празничния ден ще бъде поставен с вечерен концерт, който ще започне в  17:00 часа на площад „Македония“. В него ще се включат Камерна опера – Благоевград, Биг Бенд – Благоевград и ансамбъл „Пирин“.   

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене