Мария Габриел: Системата за съхранение на резервационните данни на пътниците е възможност да подобрим сигурността в Европа

11020320_963237373686758_385830995_n

Включването на вътрешноевропейските полети в обсега на директивата е стъпка към по-ефикасно трансгранично сътрудничество

 

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент проведе дебат по доклада относно резервационните данни на пътниците (PNR). Предложението цели да хармонизира клаузите за по-систематизирано събиране, използване и обмен на пътнически данни в държавите-членки. Събраните данни ще бъдат използвани предимно като средство за криминални разследвания и противопоставяне на заплахите, породени от тежки престъпления и тероризъм. Предложението на Европейската комисия, което датира от 2011 г., до този момент не успя да събере подкрепата на всички политически групи в Европейския парламент.

Ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел заяви подкрепата си за предложението с аргумента, че системата за съхранение на резервационните данни е необходима, като в същото време е възможност за подобряване на сигурността в Европа и осигуряване на адекватно равнище на защита на данните.

Тя открои няколко основни аспекта на разглеждания въпрос, подчертавайки на първо място необходимостта от по-добра координация, обмен и ефективност на международното и трансгранично сътрудничество. На следващ ред повдигна въпроса, свързан със съществуващите много различни национални системи за съхранение на данни, което води до различно равнище на защита на гражданите в отделните държави-членки. В този контекст Мария Габриел призова за установяването на общи правила, включващи най-доброто от всяка национална система, като същевременно се гарантира осигуряването на високо равнище на защита на фундаменталните права на гражданите.

Накрая Мария Габриел приветства решението на докладчика да включи вътрешноевропейските полети в обсега на действие на директивата, тъй като изключването им би отслабило цялата система.

„Доверието в Съюза на международната сцена зависи от неговата способност да поддържа сигурността в рамките на своята територия. Системата за съхранение на резервационните данни е необходима, за да избегнем превръщането на борбата с тероризма и тежките престъпления в обикновен лозунг.”, заключи ръководителят на българската делегация в ЕНП и зам.-председател на Групата на ЕНП Мария Габриел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене