Бербатов погълна 105 милиона евро!

Бербатов

Най-скъпият български футболист заработил 42,6 млн. евро

Повече от 100 милиона евро са хвръкнали за Димитър Бербатов през последни­те 14 години! Това сочат сметките в залеза на кариерата на 34-годишната звезда. Само за   трансферите на популярния   ни   футболист в момента от един отбор в друг са били пръснати 62,7 милиона евро. А самият Бербатов дотук е заработил от футбол 42,6 милиона. Като се уда­ри чертата, излиза че за Митко са били похарчени общо 105,3 милиона в ев­ропейска валута. Това го прави най-скъпия български спортист за всички времена!

Всичко започва в далеч­ната 1999 г., когато ЦСКА го откупува от „Пирин” срещу 80 000 германски марки, комплект отборна екипировка и двайсетина чифта футболни чепици. В ранните си години на „Ар­мията” Бербатов рита срещу 67 (словом  –  шестдесет и седем) лева заплата на месец, плюс 45 000 дола­ра на ръка за всеки сезон. Тогава все още той е сред евтините играчи на ЦСКА макар и обещаващ талант. Две години след това Бербатов е изтъргуван в „Байер” (Леверкузен) за внушителните 2,5 милиона евро. Там играе пет сезона при средно годишно въз­награждение от 1,3 мили­она. През 2006 г. е закупен от английския „Тотнъм” за 15,7 милиона евро – отлична цена за 25-годишен футболист в разцвета на кариерата си. На стадион „Уайт Харт Лейн” бълга­ринът играе общо два се­зона. Във всеки от тях е получавал средно по 2,5 милиона евро като премии и заплати.

През август 2008 г. настъпва най-голямото изваждане за Димитър Бербатов. Мениджърът на „Манчестър Юнайтед” Сър Алекс Фъргюсън брои на „Тотнъм” 38 милиона евро, което се явява рекорден трансфер за „червените дяволи”. Отдел­но     шот­ландецът дава на Митко годишна заплата от 4,8 ми­лиона. С нея   Берба­тов се  класира  на 56 място  сред най-високоплатените играчи в це­лия свят!

За четири години на „Олд Трафорд” Митко изиграва 108 мача във Висшата лига, вкарва 48 гола и заработва за­плати на обща стойност от 19,2 милиона евро. През последния си се­зон в „Юнайтед” изпа­да в немилост и търка резервната скамейка. Усетил, че времето му изтича, нападателят си урежда трансфер в лондонския „Фулъм”. Клубът брои за него 6,5 милиона евро. Дава му същата заплата като в „Юнайтед”. За 16 месе­ца там Митко прибира общо 6,4 милиона.

В началото на мина­лата година е поред­ната трансферна сага с българина. Шефовете на „Монако” – принц Албер и руският мили­ардер   Дмитрий   Риболовлев, успяват да го прикоткат в Княжество­то с 5 милиона евро го­дишен приход в банко­вата му сметка, „Фулъм” го пуска без пари, тъй като договорът му така или иначе изтича само няколко месеца след трансфера, а напуска­нето му ще разтовари клуба от харчове по огромната му за­плата.

Така дотук сметките показват, че Митко Бер­батов е заработил само с краката си 42,6 ми­лиона евро. Всъщност приходите му са доста повече, тъй като в тази сума не влизат догово­рите му за реклама. Те обаче се пазят в строга тайна и за тях никога не е излизала официална информация.

Стрелецът заряза молива

Митко Бербатов е изгубил дарбата си на художник от известно време. Освен като голмайстор, звездата на „Монако” е  прочут и със своите графики. Сред най-извест­ните  му творби с молива са портрети на Марлон Брандо в ролята на Кръст­ника, Сандра Бълок, д-р Хаус и рапърите Снуп Дог и Тупак Шакур.

В последно време оба­че Бербо нямал никакво вдъхновение. Приятелите му, които най-добре го познават, знаят, че той хваща молива, когато е емоционално зареден. Откакто обаче текат па­зарлъци с „Монако” за новия му договор, Митко бил погълнат от главоблъсканици дали да завър­ши кариерата си в Кня­жеството или не. Затова и желанието му да твори никакво го нямало.

Не е тайна, че за рисун­ките си Бербатов невед­нъж е получавал оферти от колекционери. Той оба­че отказва да ги продаде от скромност, че не е дос­татъчно велик творец, че хората да харчат за гра­фиките му стотици хиляди евро.

 в. „УИКЕНД“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене