Днес започват стартовете за Световната купа в Банско

скиорка

Битката за малкия кристален глобус в супергигантския слалом при жените ще се разрази с пълна сила днес, когато ще бъде даден стартът на състезанията в Банско. Програмата от Световната купа по ски алпийски дисциплини предвижда два броя Супер-Г на българска територия, първият от които започва в 12 часа. Това е отложеното състезание от Бад Клайнкирхайм през януари.

Разликата между лидерките Линдзи Вон и Анна Фенингер е само осем точки и именно те двете ще са основните фаворитки за успеха днес. Американката Вон дойде в Банско с ясните намерения да се бори за двете победи, които да й отворят пътя към спечелването на купата.

„Ще се концентрирам в спечелването на кристалния глобус в супергигантския слалом и спускането. Трудно е да спечелиш Световната купа само с две дисциплини“, заяви Линзи Вон при пристигането на летище София.

Тя спечели предните две издания на супергигантския слалом в България през 2009 и 2012 г. и познава отлично трасето на писта „Марк Жирардели“. Тя е със стартов номер 17 днес.

Веднага след нея с номер 18 стартира най-голямата ѝ конкурентка – световната шампионка Фенингер, която има и други цели.

Австрийката трябва да се опита да спечели повече точки от словенката Тина Мазе в битката за големия кристален глобус. Разликата между двете в генералното класиране е само 84 точки и още днес може да има размествания на върха.

В надпреварата за купата в дисциплината не могат да бъдат отписвани и следващите скиорки в класирането, защото ще се раздават още немалко точки. Трета е Лара Гут със 190 точки, а на четвърто място е Корнелия Хютер със 172 т.

По-късно днес е откриването в центъра на Банско и тегленето на жребия за втория супергигантски слалом в събота.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене