Славеят на македонската песен Павлина Теова пред Топ Преса

LicaOtIugozapada

С Павлина Теова се познаваме от много години… когато ходех да правя записи в студиото на радио Благоевград. През 1994 година се запознахме, за мен тя беше звезда… Спомена ми е такъв, че Павлина Теова и Васко Лазаров бяха първите звезди от Югозапада с които се запознах. Да не говорим за това каква чест беше за мен да излизам с тях на една сцена и какво удоволствие бе за мен да участват в благотворителните концерти, които аз организирах през ’90-те години на миналия век…

Teova-2015

Днес се срещаме с Павлина в пенсионерски клуб „Еленово” в Благоевград на които тя е председател. Посреща ме отвън. Слънчевите лъчи са огрели пейката, пред входа. Сядаме вътре, масата е отрупана със сладкиши, плодове и сок.

P.Teova

Представи се на нашите читатели…
– Името ми е Павлина Александрова Теова, родена съм на 11.06.1949 година в подножието Пирин планина. Родът ми по майчина линия идва от Берово, разположено в Малашевската планина, сега в Република Македония, оттам в с.Брестово, а след това се премества в с. Полена, община Симитли.
В нашето семейство наред с многото работа на празници и делници винаги е имало песни и веселие. Родителите ми винаги са казвали, че съм била много ревливо бебе още след първия дъх на моето раждане. Затова кръстницата ме е кръстила на името на апостол Павел, който проповядва божието слово с благословията, когато порасна да стана голяма певица и да разнасям хубавите македонски песни на длъж и шир.

Имаш ли спомен кога започна да пееш?
– Запявам като малка, запявам на младини пея и днес. Вече 35 години творческа дейност на сцена.

А какво си учила и къде си работила?
– Завършила съм колеж по телекомуникации и пощи – гр. София. 24 години работех в завода за високоговорители в Благоевград, като техническо лице, където изработвахме микрофони и високоговорители, необходими за озвучителната техника при концертни изяви тоест съвместимост на двете професии: акустик и народна певица.

Колко участия си имала през всичките тези години?
– Участвала съм в много концерти с певческо-сатиричен състав “Скаптопара”. 20 години бях солистка на ансамбъл за градски фолклор “Джумайци”, Благоевград. Взела съм участие в много изяви на ансамбъл “Вихрен” към военен клуб Благоевград с ръководител моя първи учител по народно пеене Александър Миразчийски. Участвала съм и в много фестивали: “Пирин Фест” – 1997 год. С песента “Майчина Молитва” по текст и музика на Никола Ваклинов. Спечелих наградата на публиката… Участвала съм във фестивала на македонската песен Благоевград 99. Участвала съм и в фестивала за стари градски песни “Златен кестен” – Петрич 2001 год. Участвала съм и в много тържества организирани от Община Благоевград – отдел Култура.

А кога започна да правиш записи?
– Първите записи направих в радио Благоевград, през 1985 г. В момента имам над 90 солови и дуетни песни във фонотеката на радиото. Имам издадени два сборни албума със солистите на ансамбъл “Джумайци”, дуетен албум с певеца Венцислав Цветков и оркестър “Тамбурица” с ръководител Кирил Трайков и три самостоятелни: “Душо Налудувай се” – 1995 год., “Да запее, да се веселим” 1999 год., “Що Мерак Имам” – 2011 год.

Работиш ли върху нещо ново в момента, нови песни и клипове?
– Имам нова песен, страхотна е… Но клип няма, всичко опира до финансите, а те никога не достигат.

Павлина, познаваме се от много отдавна, повече от 20 години… Знаеш колко много те уважавам. Имали сме много участия заедно. Участвала си в мой телевизионни предавания и благотворителни концерти, които съм организирал навремето. Ще ми позволиш ли да ти направя един малък подарък? Нещо което аз и режисьора Динко Велчев, ще направим за теб с най-голямо удоволствие… Един страхотен нов видео клип, с чието разпространение ще се заеме Топ Преса…
– Страхотно, това е неочаквано. Много се радвам приемам с удоволствие отново да работим заедно и знам, че ще се получи нещо великолепно.

P.Teova-2

 Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене