Без категория

Лъсна тайният ковчежник на Първанов! Това бил босът на мината – убиец Ораново! Скандалът предстои!

Първанов

Георги Първанов и кръгът „АБВ“ си имали доверен личен ковчежник, който старателно се грижел за финансирането на проекта им, научи ПИК от източници в големия бизнес. Придворният олигарх на Първанов бил не кой да е, а скандалният собственик на мината – убиец Ораново Красимир Михайлов, погребала 4-ма миньори миналото лято.

Според информирани предстоели да излязат доказателства /включително и под формата на СРС/ за ежедневни и непрекъснати контакти на Първанов и Михайлов, в които двамата уточнявали детайли от общия си бизнес.

„Мина Ораново всъщност е скрита собственост на самия Първанов, Михайлов е подставеното му лице. Двамата се познават по пернишка линия“, твърдят източниците на ПИК.

Собственикът на фаталната мина „Ораново“ Красимир Михайлов-Паргов, който отказа да дойде и да се поинтересува от съдбата на затрупаните миньори, е печално известен в района на Радомир. От МВР много пъти са подавали срещу него сигнали за самоуправство към прокуратурата и общината.

През годините собствеността на мина „Ораново“ си прехвърляха един на друг небезизвестни лица. Накрая след Христо Ковачки чрез „Балкан МК“ ЕООД я придоби и Красимир Михайлов, познат и с името Паргов. Според търговския регистър той участва в управлението на над 10 компании. Известен е още от 90-те години на XX век, когато притежаваната от него Добруджанска банка фалира.

Паргов е собственик и на зърнените складове в Добруджа, на месокомбината в Перник, фуражния завод в с. Александър Димитров, Радомирско, и на други имоти. В началото на ноември 2005 г. джипът на Красимир Паргов беше обстрелван с автомат край Радомир. Скандалният милионер е разследван за множество данъчни и финансови престъпления през последните няколко години, сочат и данни на НАП и МВР.

„Капитал“ пише, че една от първите публични появи на Красимир Паргов, според различни публикации, е като един от собствениците на фалиралата по-късно Добруджанска банка. По-късно интересите му са предимно в животновъдството – той участва в приватизацията на месокомбината в Перник, през 2005 г. се е регистрирал като земеделски производител за отглеждане на едър рогат добитък в село Прибой, има завод за фураж в съседното село Александър Димитров, притежавал е и свинекомплекса „Кембъроу“ в благоевградското село Зелендол.

Към 1998 г. той притежава месокомбината в Добрич и най-големите свинекомплекси в региона.

По непотвърдена информация Михайлов живее в къща край язовир „Извор“, близо до едноименното село. Край водоема има множество табели, на които пише „Язовирът е частна собственост. Забранено е къпането и риболова“. От „Напоителни системи“ казаха за „Капитал“, че язовирът е отдаден под наем на „Мес Ко ММ5“ като „рибностопански обект“ през 2012 г. за срок от три години. Няма право да строи или преподава части от имота, както и да пречи на напояването. В никакъв случай не е частна собственост и не може да бъде.

„24 часа“ писа, че Михайлов е заградил общински път край язовир „Пчелина“. Паргов е бивш президент на футболния клуб „Миньор“ – Перник, прочул се с това, че тероризирал играчите.

Пак „Капитал“ посочва, че е бил близък до среди в БСП в края на 90-те, когато председател на партията беше Георги Първанов. Впрочем – родом от същия пернишки регион, в който е бизнесът на Михайлов. Според публикация във в. „Политика“ от 2006 г. по време на събора в радомирското село Радибош тогавашният президент е договорил с Михайлов възможността да складира боклука на София в мина „Иван Русев“, която той взел под наем.

В средата на 2006 г. Първанов наистина предложи столичната смет да се извозва в рудника.

Според публикации на агенция ПИК /виж в „Още по темата“/ синът на Красимир Михайлов води особено лъскав и тузарски начин на живот, с който парадира непрекъснато – дори в дните, когато стана трагедията в мина Ораново.

Младият мъж пилотира свръхзвуково „Ламборгини Авентатор“ за 800 000 лева. За спокойствието на нахакания милионерски син се грижи цяла свита от мутри, които отварят вратата на лимузината му и се подреждат като стена около него, а след това неотлъчно го съпровождат./pik.bg/

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене