Благословиха медарите и пчелния еликсир в параклис в Железница, с името на Св. Харалампий

_thumb (1)

Пчелари, медари, много миряни се събраха въпреки вятъра и студа на поляните край храм „Св. Харалампий” в Джалева махала в симитлийското село Железница. Храмът е единственият в симитлийска община, наречен на Св. Харалампий, покровител на медарите и пчеларите. Божият храм е един от новите в общината, граден е от фамилията сладкари Джалеви, които произвеждат и мед. Красивият храм, изографисан с дарения на миряни, се намира в махала Джалева на село Железница, той прави впечатление с изключително добрата подредба въпреки малките си размери. Пред входа на храма има голям трибагреник, за да се вижда от далече. Осветен е преди 15 години. От 2000-та година до днес и в студ и в мраз, на църковния празник миряни се събират да почетат Светеца, покровител на пчеларите и медопроизводителите.

Преди обяд днес отец Спас отслужи тържествената света литургия и освети меда. Десетки бурканчета със сладкия еликсир бяха подредени в храма преди да започне службата, на всяко имаше свещица да гори по време на литургията, повечето бяха закичени с китка здравец и букетче кокичета.

Два казана курбан къкреха на огнището край храма, с които организаторите нагостиха десетките миряни, местни жители и гости, които не се уплашиха от студа и силния вятър и почетоха празника на поляната край храма. Общинският кмет Апостол Апостолов запали свещица за здраве и се помоли за смирение навръх празника на пчеларя. Празникът уважи и управникът на село Железница Христо Стоянов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене