Днес е Световният ден за борба с рака

червена панделка

На 4 февруари отбелязваме Световния ден за борба с рака. Той е международен ден, а неговата инициатива обединява хора по цял свят.

Първата световна среща за борба с рака в новото хилядолетие се състои на 4 февруари 2000 г. На нея се приема Парижката харта срещу рака и се взима решение за отбелязване на датата като Световен ден за борба с раковите заболявания – откриване, лечение и превенция.

За поредна година кампанията е фокусирана върху Цел номер 5 на Световната декларация за рака – да се опровергаят вредните митове и грешни концепции за рака под надслов: „Ракът – знаете ли“?

Раковите заболявания са водеща причина за смъртността в глобален мащаб, пише БГНЕС. Всяка година над 12 милиона души получават диагноза рак и 7,6 милиона умират от болестта, сочат данни на Световната Здравна Организация. Ако хората по света не предприемат съответните действия, през следващото десетилетие над 84 милиона души ще починат от онкологични заболявания.

В Европейския съюз (ЕС) раковите заболявания са втората по честота причина за смърт след сърдечно-съдовите заболявания. Всяка година две от десет жени и три от десет мъже умират от рак, а на приблизително 3,2 млн. европейци се поставя тази диагноза, съобщава БГНЕС.

Заболеваемостта от рак при мъжете и жените продължава да нараства въпреки по-добрата профилактика и лечение, показва статистиката.

Близо 40% от раковите заболявания са потенциално предотвратими, съобщи в интервю за „Стандарт“ директорът на Националната онкологична болница в София – СБАЛО д-р Валентин Ангелов.

На днешния ден министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева ще открие новата ГАМА КАМЕРА (Symbia T16, Siemens Medical Solutions USA), в Онкологичната болница в София.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене