Един германец от Якоруда

цццАдем ИМАМОВ

65-годишен вирусолог от немския град Гьотинген идва за поредна година във Вели­котърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“, за да учи български език. По майчина линия Хайнрих Георг Кьохел е наследник на бъл­гарски революционер и вече добре познава родовата си ис­тория. Българската граматика обаче го затруднява. „Досега нямах време, защото работа­та ми беше много натоварена. Вирусологията е интересна дисциплина, аз бях учен и пре­подавател и изследвах виру­сите – тези най-малки орга­низми, които обаче създават огромни проблеми. Сега съм пенсионер и студент“, казва г-н Кьохел. И уточнява, че се е захванал с българския език преди няколко години. За да напредва по-бързо, се е запи­сал като студент и в универси­тета в родния си град Гьотинген.

„Майка ми е българка, но тя не ми помагаше особено да науча езика й, когато бях малък. Сега тя е възрастна, живее при мен и е германка толкова, колкото аз съм германец. Аз обаче искам да мога да контактувам с българ­ските си роднини“, казва виру­сологът и показва две снимки, които носи със себе си. На едната е цялата му българска рода, а на другата – неговият прадядо, който се оказва ре­волюционер.

„Сега ще ви разкажа. Има двама известни българи в моя род – Стоян Табаков и Никола Вардев, които са създатели на първата българска книжар­ница в София. Това е станало през 1864 г. Стоян Табаков е бил обесен от турците през 1877 г., защото е бил револю­ционер“, обяснява Хайнрих Кьохел.

Стоян Недел­чев Табаков, известен като Хаджи Стоянчо Книжар и Стоян Табака, е български про­светен деец и революционер от епохата на Българското възраждане. Роден е в разложкото село Якоруда. Пър­во е бил овчар, после – съдружник в търго­вията на своя срод­ник, съуче­ник и другар от ов­чар­ските години Нико­ла Вардев.

Два­ма­та са били близки хора на Софийския революционен комитет, основан от Васил Лев­ски през 1870 г., и са действали като него­ва връзка в Софийско и на юг. Раз­насяли са книги, карти и учебни посо­бия в цялата област от Орхание и Трън до Мехомия и Кюстендил. Пренасяли са революционна литература в двойните дъна на сандъците с книги. По­сле обаче са заподозрени в революцион­на дейност, арестувани и Хаджи Стоян Табаков-Книжаря е обесен на мегдана на „Капан махала“ в София на 15 ноември 1877 г. На ъгъла на улица „Веслец“ с бу­левард „Княз Александър Дон­дуков“, където софийският кни­жар е обесен от турците, днес е поставена паметна плоча. Тази плоча г-н Кьохел също има на снимка, която често носи в ба­гажа си.

 

 

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене