Ресурсните учители в Гоце Делчев носят протестни ленти на ревера си в знак на протест

Мариана Гебрелиева (ресурсен учител)

Мариана Гебрелиева (ресурсен учител)

Джамал е на 14 години, посещава ресурсен учител от трети клас, защото среща обучителни трудности. Благодарение на специалните грижи, той ще получи диплом за завършено основно образование.

„По-трудно ми е, нямаше да мога да чета. Госпожата ме научи на всичко!”, казва Джамал.

Ресурсните центрове имат за задача да подпомагат децата със специални образователни потребности и различни заболявания, които се обучават в общообразователно училище и които имат нужда от такива специалисти. На териториите на 4-те общини в гоцеделчевско 102 деца имат такива нужди. С тях работят 10 ресурсни учители, един психолог и един логопед.

Джамал

Джамал

Мариана Гебрелиева (ресурсен учител): – Ресурсното подпомагане е важно за тези ученици, които са при нас, защото те са със специфични нужди, със специфични увреждания или нарушения. Работейки с ресурсен учител, психолог и логопед, децата получават индивидуална помощ. Те могат спокойно и необезпокоявани от обкръжението на други ученици да си кажат какво ги безпокои, какво ги притеснява… По този начин може да се помогне на детето, в зависимост от това какви му са нарушенията. Точно този екип от специалисти предоставя тази помощ.

Опасенията на работещите в ресурсните центрове в страната са, че готвените промени могат да доведат до закриването им. Те смятат, че, ако една община няма средства да финансира това обслужващо звено, тя може да го закрие и така готвените промени да доведат до разруха в ресурсното подпомагане.

– Биха ли се справили децата в едно общо училище без помощта на ресурсен учител?

Мариана Гебрелиева (ресурсен учител): – Трудно биха се справили, защото ние – ресурсните учители, сме помощници на масовия учител. Знаете, че в една паралелка от 20-25 деца учителят трудно може да отдели внимание специално на едно или две такива деца. Трудно е и заради това има нужда от нашата помощ.

За сега протестът на специалистите се изразява в носене на лента с надпис „Ресурсните центрове – държавни, да съхраним подкрепата за нашите специални деца!”

Техните действия са подкрепени още от общообразователни учители на деца със специални образователни потребности.

ТВ ЗАПАД

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене