Скопие: Договорът с България е одобрен на 95%

108629-George-Ivanov

Текстът от Договора за добросъседство между България и Македония е одобрен на 95 на сто,пише вестник „Вечер“, цитиран от БГНЕС. Документът, по искане на София, се основава на Договора, който бе подписан през 1999 година.

След като това предложение е било прието от македонска страна работните групи са напреднали много бързо в изготвянето на окончателния вариант.

През месец февруари се очакват нови срещи на екипите за останалите открити въпроси, а след това ще има и срещи на политическо ниво. Подобна среща е възможно да се състои между президентите Георге Иванов и Росен Плевнелиев по време на срещата за сигурност в Мюнхен между 6 и 8 февруари, съобщават от кабинета на македонския президент. От там уточняват, че веднага след преизбирането му за втори мандат Иванов е поискал среща с Плевнелиев в Скопие или София, която остава в сила и днес.

Преди две седмици в отговор на парламентарно питане Бойко Борисов каза, че Договорът е сред основните приоритети на България за подкрепа на евроатлантическата ориентация на Македония. 

„Известно време имаше застой в преговорите между двете държави. Предстоящите срещи ще бъдат първите след изборите и сформирането на нов кабинет в София. Отношенията в момента са много по-различни в сравнение с тези от преди две години. Отношенията са коректни и на работно политическо ниво“.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене