Васил Тодоров – Зендер пред Топ Преса: Правех доста нарушения и се състезавах по улиците, което изобщо не беше редно

Zender

 

Разкажи ни за себе си?
Казвам се Васил Тодоров и съм на 32 г. от гр. Кюстендил. Приятелите ми ме наричат Васко Zender. Автомобилният спорт ми е хоби, а по професия съм заварчик.

Как започна с автомобилния спорт?
– С автомобили се занимавам от малък. Първоначално участвах в авто шоута и състезания за майсторско управление с автомобила на баща ми Москвич, който след години беше тунингован до неузнаваемост. От този автомобил ми идва и прякора Zender. От 2008г взех първото си участие в надпреварата италианско преследване, което след време стана шампионата Time Attack. Първият ми автомобил в тази надпревара беше Опел Вектра, но нещата с нея не вървяха на добре и реших да създам нов, по-компактен автомобил за състезание Опел Астра GSI 2000 кубика. Проекта на тази кола започна от нулата, с много труд и финансови лишения колата бе модернизирана изцяло. Проекта продължи около 2 г. и през това време я тествах в стрийт класовете и там завоювах шампионската титла в клас S2, през 2010 г. След, което модернизирах колата за модифицираните класове както и всички мерки за сигурност и екипировка. Автомобила до ден днешен се подобрява, за да е конкурентно способен. В Time Аttack M2 съм един път вицешампион и три пъти шампион. През 2012г станах вицешампион в генералното класиране, а през 2013 г. шампион.

Лесна година ли беше за теб 2014, как я оценяваш, все пак завоюва шампионска титла?
– Автомобилен спортен клуб DIAMO ми предостави възможността да карам за тях, за което съм им много благодарен. 2014 г. не беше никак лесна за мен, въпреки шампионската титла. Годината беше с доста технически проблеми по автомобила.

Как се става шампион и то многократно?
– Шампион се става с много труд, лишения, тестове и тренировки с подкрепата на приятели и семейството. И най-важното е да имаш късмет и гуми.

Цялото интервю четете в печатното издание на Топ Преса

Zender_2

BL_Diamo

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене