Балкански фестивал „Бохеми“ – неравноделен ритъм, темперамент и кулинария

108534-bohemi-b-1

Желко Йоксимович, Каролина Гочева и Иво Папазов – Ибряма ще бъдат част от звездите, които ще пристигнат в Банско на 26 и 27 юни, за да открият първото издание на Балкански фестивал „Бохеми“. Това казаха на нарочна пресконференция в София кметът на Банско Георги Икономов и организаторът на фестивала Ивайло Дачов. Балкански фестивал „Бохеми“ е първи по рода си за България. С концепция да съчетае музиката, културата и кухнята на балканите,  фестивалът акцентира върху усещането за свобода и искрено веселие. „Бохеми“ е празненство на неравноделния ритъм, тъпаните и горещата източна кръв.  Фестивалът ще се случи сред очарованието на лятно Банско, в подножието на красивата Пирин планина, а едни от най-популярните балкански изпълнители ще станат част от програмата на „Бохеми“, представяйки културното разнообразие на държавите си. Достъпът до фестивалната зона ще е свободен, за да може възможно най-широка аудитория да усети духа на това уникално събитие.За кулинарните ценители също е помислено – разнообразието от кухни ще подхожда на изобилието от забавление, което „Бохеми“ ще предложи. Радвам се, че кметът Георги Икономов и екипът му подеха инициативата и фестивалът ще се случи“, каза Дачов.

108535-bohemi-b-2

„Мечтата ми за такъв фестивал ще се сбъдне. „Бохеми“ ще бъде уникално събитие, което със сигурност ще се запомни от жителите и гостите на Банско. Първото издание ще бъде поредица от хубави концерти, а защо не, за в бъдеще, да има и състезателен характер. Имаме  подкрепата на местния бизнес, който също ще стане част от организацията на мероприятието. Целта ни е да можем да привлечем още повече туристи през летния сезон, когато се случват няколко утвърдили се във времето музикални форума. Убеден съм, че  „Бохеми“ ще намери своите съмишленици и ще заеме своето място в ежегодната културна програма на общината“, каза в края на пресконференцията градоначалникът Икономов.

108539-bohemi-b-5

Желко Йоксимович –  Известен е с хитовете „Ljubavi“, „Lane moje“  и „Nije ljubav stvar“ и с прозвището си „The Master of The Balkan Ballads“. Когато излиза на сцена не се притеснява да се раздаде на публиката, както балканската му емоционалност му диктува. В музиката му са вплетени традиционни фолклорни инструменти, поп баладичност и затрогващ темперамент. Именно тези характеристики го превръщат в най-популярния и талантлив певец и композитор в Сърбия. От българска страна ще чуем един световноизвестен музикант, носител на множество награди, между които „Специалната награда на БГ радио“ за ролята си като посланик на българската музика по света и нагардата на публиката на BBC Radio.

108537-bohemi-b-3

 

Кларнетистът Иво Папазов – Ибряма е ”Слънцето на кларинета”, в музиката му е събрано всичко, което може да накара човек да мечтае – страст, лиричност, диви вълни от пъстроцветни звуци. „Благодарение на него светът знае, че нашият джаз е страхотен. Той е култ“, кометнират от BBC Radio.

108538-bohemi-b-4

 

Сред мъжкия състав изпъква едно балканско цвете – поп дивата Каролина Гочева. Македонското девойче има зад гърба си пет студийни албума и е работила с някои от най-популярните балкански изпълнители като Влатко Стефановски, Младен Маекович, Весна Малинова. Гласът й е определян като „магически и многопластов“,  а тембърът й приляга на всяка душевност.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене