Бивш мюсюлманин сам построил църква!

църква

Изминали са десет години, откакто овчарят Антон Мустанов вдигнал църква на един връх в Родопите.

Историята на 70-годишния мъж започва преди десетилетие, когато полага основите на своя параклис. Сам самичък с двете си ръце той изгражда своето чудо, което днес събира стотици хора от цяла България.
За целта продал всичко, което има, за да вземе строителни материали. Друго не му трябвало.

Бай Антон е роден като мюсюлманин, но преди 50 години решава да се върне към българските си корени. Защото – „кръвта вода не става”.

Негови съселяни от девинското село Брезе, където е  църквата, пък си спомнят истории за времето на Второто царство, когато в местността е имало много манастири, било свято място и българи от цялата страна са се събирали, за да се помолят.

Дядо Антон твърди, че невидима ръка му е посочила къде да се издигне храмът. И с пламък в очите разказва за своята метаморфоза.

 „Аз преди се казвах Саид, много отдавана беше“, разказва овчарят, който сам се връща към християнската вяра.
Разказва още, че дори проектът на сградата си е негов – нарисувал как трябва да изглежда и започнал…Дори олтара овчарят е направил сам – като използва туловищата на горски дънери, а свещниците е изработил от празните гилзи, които му дават скитащите в търсене на дивеч наоколо ловци.

Историята на дядо Атон всъщност е историята на един овчар, който за една нощ се превръща в архитект, строител и дърворезбар.

А после – нямало чудеса.

Отидете в Брезе и вижте – дядо Антон ни е показал как се прави!

www.lentata.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене