Трите милиона броя на „Шарли ебдо“ вече са изчерпани

шарли ебдо

Първият брой на френското сатирично списание „Шарли ебдо“ след кървавия атентат срещу неговата редакция преди една седмица вече е изчерпан. В 07.00 ч. по Гринуич по вестникарските павилиони във Франция вече не можеше да се намери изданието, макар че беше отпечатано в тираж 3 милиона.

Продавачите повтаряха като в развалена грамофонна плоча „Вече привърши“ пред разочарованите многобройни читатели, които напразно търсеха да си купят специалния брой. За тяхна утеха те можеха да си купят днешния брой на най-голямото френско сатирично издание „Канар аншене“, което в знак на солидарност с „Шарли ебдо“ излезе с лозунг на първата си страница „Кураж, приятели, не позволявайте да сломят духа ви“.

На първа страница на „Шарли ебдо“ след атентата и убийството на 12 от неговите редактори и карикатуристи отново е пророкът Мохамед, изобразен натъжен и държащ плакат, на който пише: „Аз съм Шарли“. Фонът е зелен, какъвто е цветът на исляма, а заглавието в черна рамка гласи: „Всичко е простено“. С червен по-ситен шрифт е изписано „безотговорeн вестник“.

„Трудно беше на оцелелите журналисти от изданието да отстъпят пред заплахите, да се откажат от характерните за „Шарли ебдо“ карикатури, които предизвикаха смъртната присъда, да извършат предателство спрямо паметта на загиналите си колеги“, пише днес в. „Монд“.

„Не може и дума да става да се откажем“, подчертава Филип Маркаси от редакцията на „Шарли“ пред в. „Л’Ест репюбликен“.

„Мнозина очакваха да се поддадем на провокацията, други – че ще отстъпим. И дума да не става!“, добавя „Лоран Жофлен от в. „Либерасион.

Според Жан-Клод Сулери от в. „Ла депеш дю миди“ тиражът от 3 милиона екземпляра, разпространени в 20-ина държави, е изключително достоен отговор на фанатизма.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене