Министър-председателят Бойко Борисов се срещна с Патриарх Неофит

1301_PM-Patriarh

„Трудностите, пред които обществото ни беше изправено през изминалата година, върнаха мислите ни към вярата и желанието да се смирим. Убеден съм, че всеки извлече своите поуки в търсенето на най-верния път за развитието на държавата“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит.

1301_PM-Patriarh01

Двамата остро осъдиха всички прояви на тероризъм и изразиха солидарността си с жертвите от нападенията в Париж и френския народ.

„Духовното Ви служение е във време, заредено с много предизвикателства. Убеден съм, че Българската православна църква, начело с Вас, ще спомогне за поддържане на взаимното уважение между вероизповеданията”, подчерта Борисов.

По време на срещата между Патриарх Неофит и премиера бе отбелязано, че доколкото членовете на Българската православна църква са същевременно и граждани на българската държава, има много теми и области, в които полето на действие на Църквата и държавата се пресичат и в които могат още по-активно да си сътрудничат. Такива области са социалната дейност, културата, образованието, грижата за българите зад граница и др.

Като отчетоха добрите резултати от досегашното сътрудничество между БПЦ и изпълнителната власт, двете страни набелязаха конкретни проекти, по които да продължат съвместната си работа. Премиерът пое ангажимент държавата да търси средства за реставрацията на храм-паметника „Александър Невски”, както и за ремонт на Богословския факултет. Договорени бяха и срещи на представители на БПЦ и ресорните министри от кабинета на Борисов. Първата от тях – с вицепремиера Томислав Дончев, беше осъществена по-късно през деня.

Патриарх Неофит пожела на министър-председателя сили и успешен мандат.

„Нашата вяра е нашият щит. Сърдечно Ви желая крепко здраве и да бъдете опора за миряните с несломимия си дух и безгранична вяра в доброто”, каза премиерът Борисов.

борисов, неофит, гвриил,тихон,григорий,герасим

В срещата в сградата на Българската патриаршия участваха Ловчанският митрополит Гавриил – председател на ВЦС при Св. Синод, викарните епископи Тивериополски Тихон и Браницки Григорий, главният секретар на Св. Синод архим. Герасим и началник отдела „Връзки с обществеността” при Св. Синод Александра Карамихалева, както и началникът на кабинета на министър-председателя Анжелина Тотева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене