Село Господинци отново с положителен прираст

main_b

Ахмед Ходжов – кмет на село Господинци

Положителен прираст за 2014 г. отчита гоцеделчевското село Господинци, в което жителите са около 500, а повечето от тях са млади хора.

Девет бебета са се родили в малкото селце, разположено покрай река Места, като четирима са починалите. Това е равносметката, която са направили в местното кметство за изминалата 2014 година.

Кметът Ахмед Ходжов заяви пред ИНФОМРЕЖА, че в селото има много млади семейства с деца. Работещите в чужбина са едва около 30-ина души, които периодично се връщат и отново заминават след сезонната работа предимно в Гърция.

Управникът допълни, че и безработицата в Господинци не е голяма, тъй като голяма част от жените работят в шивашки цехове в Гоце Делчев и съседните населени места.

Немалко от местните жители се занимават и със земеделие и тютюнопроизводство благодарение на доброто разположение на полската част в и около селото.

Почти на 100 % е вече продаден тютюнът в Господинци, но хората са разочаровани от ниските изкупни цени и високия процент неплатими количества, с които тази година фирмите са ги натоварили.

Средната изкупна цена в район, както и в повечето населени места в Неврокопско, е от 4 до 4,50 лева. Миналата година с тютюни са били заети повече от 300 декара, но тази година заради ниските цени се очаква много хора да се откажат да сеят жълто злато.

„Тютюнопроизводителите от Господинци се надяват парламентът час по-скоро да приеме промените в Закона за тютюна и тютютневите изделия, чрез които да се регламентират правата и задълженията както на фирмите изкупвачи, така и на производителите. И двете страни до момента работят без ясни правила и затова се получават аномалии при качеството и оценката на продукцията“, коментира кметът Ахмед Ходжов.

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене