Под маската на благодетел Чомбе изкупува земята в Мелник

ИВАН-КОЧЕВ-

Петричкия бизнесмен Иван Кочев – Чомбе започва да изкупува безценната земя на мелник, маскиран като благодетел на православните християни, алармираха жители на най-малкия град в България, чието население е под 300 души. Според тях петричкият биз­несмен е задействал два пла­на в тази посока.

Първият: Архонт Чомбе се опитва чрез Общинския съвет в Сандански да получи срещу жълти стотинки 7 парцела в градчето, на които твърди, че ще издигне църкви, които пос­ле щял да подари на Българ­ската православна църква, за да могат „християните спокой­но да влизат вътре и да палят свещи“. В същото време никой не може да намери разумен довод защо за инвестицион­ното си намерение Чомбе на всяка цена е решил, че първо земята трябва да е негова собствена. Като иска да ин­вестира – да го прави, защо продължава да поставя усло­вия, гневят се местните.

Жителите на града са силно притеснени и от изявление­то на Кочев, че още през март следващата година той щял да направи първата копка на цър­квата „Света Марина“ в Мел­ник, а до 2 години всичките 7 църкви ще са вече готови. Зна­чи ли това, че вече е догово­рил с общинарите покупката на парцелите, питат се мелничани.

Като резервен втори план за придобиване на недвижи­ма собственост в Мелник, Иван Кочев е нарочил кмет­ското кресло, което смята – сам или чрез подставено ли­це, да завладее на местните избори следващата година, разкриват плановете му мес­тните. Факт е, че от няколко седмици в администрацията на община Сандански се трупат лавинообразно молби от петричани, които искат да полу­чат постоянен адрес в Мелник, където никога не са живели. Целта е ясна: регистрацията им трябва за един-единствен акт – да гласуват следващата есен за кмет и общински съ­ветници на Сандански, и еве­нтуално за кмет на Мелник, ако Изборният закон се про­мени, каквито са индикации­те, и последната длъжност ста­не избираема.

Чомбе вече отработи тази схема – през 2003 г. той из­прати в Мелник 43-ма избира­тели от родния Петрич, които едновременно подадоха мол­ба за адресна регистрация с мотив, че започват строежа на хотел в града. Строежът така и не започна до изборите, но пък кмет на Мелник стана Ема­нуил Деведжиев от Петрич. Кметуването му до 2007 г. всъщност ще се запомни са­мо с това, че след приключ­ването му всички в Мелник викнаха в един глас: „Не иска­ме повече кмет на колела!“.

Не че мелничани са кой знае колко очаровани от нас­тоящия си кметски наместник Христо Ташев, когото перио­дично плашат с подписки за свалянето му, но той поне е местен и ако не друго, поне мо­гат да го срещнат и да му се развикат, че нищо не върши.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене