Албена Ситнилска стана „Спортист на Благоевград“ за трети пореден път

main_b

Най-титулуваната жена в таекуондо-ITF и европейска шампионка по кикбокс Албена Малчева –Ситнилска е „Спортист номер 1 на Благоевград“ за трета поредна година.

Тя бе наградена от кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов на тържествена церемония в зала „Скаптопара“, която събра стотици приятели на спорта.

Втори в класацията е световният шампион по канадска борба Георги Гайдарджиев, следван от друг световен и европейски първенец в този спорт – Красимир Костадинов.

Почетната първа петица на най-добрите благоевградски спортисти през годината допълват Рая Андонова (плуване) и Ейми Тасева (таекуондо).

И тази година бяха излъчени и петимата най-добри млади спортисти на Благоевград при децата, юношите и девойките.

Първото място в класацията заслужи Иво Балабанов (лека атлетика), следван от Сашо Андреев (канадска борба), Антон Огорелков (таекуондо), Рая Зашева (плуване) и Антонио Стойков (бокс).

С приза за най-добър треньор бе отличен наставникът на 0ФК Пирин Йордан Самоковлийски.

Наградата за „Отбор на годината на Благоевград“ заслужи женският футболен тим на Спортика.

Специалното отличие за феърплей бе връчено на футболистката от отбора Вени – Дона Сърбинска.

На тържеството присъстваха единствената олимпийска шампионка на България по плуване Таня Богомилова, както и футболистите на Динамо (Москва) и Литекс – Станислав Манолев и Страхил Попов, които са родом от Благоевград,

В залата бяха още Неворкопският митрополит Серафим, председателят на Общинския съвет в Благоевград Радослав Тасков, областният управител Бисер Михайлов и много изявени спортисти от настоящето и миналото.

За втора поредна година бяха раздадени почетни плакети и дипломи на заслужили деятели на спорта в Благоевград.

Това са Благой Ангелов (баскетбол), Крум Савов (баскетбол), Борис Николов (футбол), Петър Петров-Пешката (футбол) и Ангел Мощански (плуване).

Кметът на община Благоевград д-р Атанас Камбитов за първи път връчи и награда за “Най-млад състезател с голям международен принос за 2014 година” , а нейни лауреати станаха големият талант на благоевградското плуване Георги Цурев, който вече постига успехи в Германия, както и Виктория Стрендева от Шахматен клуб „Виктори“, която зае 20- то място на световното първенство по шах в Южна Африка във възрастовата група до 8 години при момичетата.

Специален приз бе връчен на национала Станислав Манолев.

По вече утвърдена традиция бяха наградени с почетни плакети и грамоти и младите спортисти на Благоевград до 14-годишна възраст, станали шампиони на страната тази година.

През 2014-а с титли от държавните първенства са 48 деца от 13 спортни клуба.

Наградата за спортен журналист н Благоевград за годината на името на Йордан Костадинов и Малин Христов бе присъдена на Валери Младенов от Радио Благоевград.

Ето и как са подредени най-изявените в отделните категории:

Категория „младежи, девойки, мъже и жени”:

1. Албена Малчева-Ситнилска – (таекуондо-кикбокс), 87 точки

2. Георги Гайдарджиев – (канадска борба), 55 точки

3. Красимир Костадинов – (канадска борба), 39 точки

4. Рая Андонова – (плуване), 25 точки

5. Ейми Тасева – (таекуондо), 15 точки

Категория „деца, юноши и девойки”:

1. Иво Балабанов – (лека атлетика), 76 точки

2. Сашо Андреев – (канадска борба) , 47 точки

3. Антон Огорелков – (таекуондо) , 43 точки

4. Рая Зашева – (плуване), 25 точки

5. Антонио Стойков – (бокс), 14 точки

INFOMREJA.BG

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене