Възстановяването на здравните права – три пъти по-скъпо

74392-lekar

Драстично се вдига сумата, срещу която здравно неосигурени хора ще могат отново да се лекуват безплатно. Готви се и драстична промяна на здравния модел.

В момента онези, които с години не са плащали здравни вноски са около 2 милиона души, а по закон те имат право във всеки един момент да отидат в спешен център и да бъдат прегледани. От догодина обаче няма да е така. Безплатно ще е лечението, само ако се установи, че животът им е застрашен. Иначе ще трябва да се доплати 2 000 лева или около три пъти повече отколкото в момента.

От догодина ще има специален пакет за спешна помощ, в който ще влизат определени болести. Този пакет ще е безплатен за онези,  които си плащат за здраве. Онези, които си спестяват тези пари, ще плащат  три пъти повече. За пациентите, които не са спешни занапред пък ще има още два пакета – основен – базов и допълнителен. Така няма да се стига до парадокси.

„Не е нормално една държава плаща за кожно заболяване повече отколкото за сърдечна операция на дете”, коментира здравният министър Петър Москов. Затова за сърдечната операция ще се насочат повечето пари на държавното здравеопазване. Срокът всички тези мерки да влязат в сила постави премиерът. „Срокът е април”, заяви Бойко Борисов вчера. 

 Стана ясно и, че догодина здравната каса ще има допълнителни 110 милиона лева, а по-малко пари ще се държат в резерв.Междувременно днес лекарският съюз и надзорният съвет на здравната каса не можаха да се разберат за рамковия договор догодина. Така остава неясно колко ще струват здравните пътеки догодина и дали лекари и управляващи ще намерят начин да пречупят сметките през новия модел на различните пакети за здраве.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене