Югозападният таблоид уличи местни ходжи в крупна некадърна измама!?


11111

Арабисти и истински ислямски духовник доказаха пред Топ ПРЕСА, че най-младият ходжа Айлледин, ходжа Исмаил от Кра­ище, Ходжа от Годешево, Узун от Дебрен са пълни мошеници и лъжат хората с фалшиви муски!?

Експертите готови да застанат очи в очи с търгашите с човешки чувства и да докажат анализа си едно към едно!

Арабист

Арабист

Топ ПРЕСА внедри под прикритие свои хора – част от публику­ваните днес муски, които пазим в редакцията, са на наши хора!

На вниманието на прокуратурата!

От дълго време исках да напиша статия посветена на занимаващите се с тур-ско-арабска магия или както е прието да се наричат ходжи в нашият край и придобиват някаква популярност при това с реклама от жалки наивници които все още им вярват. В настоящата публикация ще се опитам да ви запозная с това какво представляват тези хора и да разсея някои заблуди насаждани за тях в обществото. Съответно ще приложа и примери за неверни практики от лица парадиращи за компетентност в областта.

Повечето от вас нееднократно са чували или попадали на истории как някой страдал от черна магия и тя задължително му била направена от ходжа, както и за страховитите им муски, заровени или скрити в почти всеки български дом. За сметка на това самите „злосторници“ неспособни да развалят магии и още по-дръзкото, че търсенето на помощ от такива води до загуба на душата и вечна анатема. Масовата концепция у нас е, че ходжите са нечестиви магьосници, възприемани в облика на коварни наглеци, които непременно ще ти влошат живота. Ако не беше жалко, щеше да е смешно.

Но какво всъщност е ходжа?

Обърнах се към експерта. Д-р Мохд Абуаси е роден през I960 г. в град Рамала, на 16 км от Йерусалим. Преселва се в България през 1984 г. Завършва журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. По-късно защитава докторат по политология в областта на международните отношения. Тясната му специалност е ислямският фундаментализъм и ислямистките партии по света. От 15 години е български гражданин. Признат експерт по религия ислям.

 

Ето какво пише той в писмото си до нас по темата за искания анализ:

Противно на общоприетото схващане ходжа не означава магьосник.  Думата произлиза от персийската титла кхауаджа – господар, която в последствие започва да се използва за учител или мъдър човек и такъв преподаващ духовни уроци. С термина понякога се назовават и мюсюлманските религиозни водачи и мюезини, а в нашата страна се употребява и титлата имам или мюфтия за висш духовник. Преминалите обучение за свещенослужители в ислямско училище медресе изпълняват и съответните верски обреди, водене на молитви, бракосъчетания и погребения.

Кои тогава се занимават с извършване на магии?

Ислямските духовници не извършват. Все едно да кажем, че християнските свещеници си служат с отвари и заклинания, което в масовото съзнание звучи абсурдно. Също толкова неоснователно е да се смята, че и мохамеданските владеят някакви чародейства. В случаите когато става въпрос за извършител на магическа дейност, посветен и носител на такова познание, тогава е правилно той да бъде определян като магьосник.

 

Дълбоките страхове и предразсъдъци с които това название се свързва и негативната конотация която носи са породили необходимостта от използването на друго нарицателно, каквото е ходжа. Поради тясната връзка и преплитане между религия и магическа обредност се е получила размита представа и липса на ясно разграничаване между духовник и магьосник. До голяма степен това е причина думата ходжа в общото й възприемане да придобие изкривено значение на мюсюлмански заклинател.

 Ходжите в България

В близките години имах възможност да наблюдавам и изследвам работата на не малка част от онези у нас определящи се като ходжи и предлагащи услугите си в сферата на гадаенето и магьосничеството. Тук оставям настрана мошениците и разни неумели актьори с мазна осанка, които надянали фесове и обкичени със златни пръстени заблуждават населението от телевизионния екран. В останалите случаи става въпрос за хора, повечето от които не са духовници, но с определени познания върху религията и Корана, обучавани наследствено или самоуки и с частична компетентност за различните практики в арабската магия. Особено впечатление прави, че почти никой не владее или бегло е изучавал арабски език (в някои случаи османски), който е належащ за разбирането и употребата на методиките с които се работи. Поради тази причина не е голяма изненада защо много от листчетата предлагани като муски не съдържат арабско слово, а безмислени драсканици и понякога са дори празни. Вероятно се разчита на плацебо ефекта който би трябвало да оказват, но за мен подобен акт е форма на умишлена измама.

ИМЕННО ЗАРАДИ БОРБАТА СИС ТАЗИ ИЗМАМА ДНЕС НИЕ ОТ ТОП ПРЕСА ПРАВИМ НЕЩО ФЕНОМЕНАЛНО

Като нещо неразбираемо за обикновения човек и дезинформираното общество ходжите и тяхната дейност не са подминати от изопачаване и преувеличаване. В резултат на което спечелили си репутацията на мракобесници и сведени едва ли не до представата за социално зло, която допълнително се подхранва от хорското невежеството и суеверност. Разбира се и отношението към друговерството в народопси-хологията на българина също е оказало своето влияние за окачествяването на непознатото и чуждото като лошо. Тази мрачна слава се е превърнала в незаличимо петно върху образа на мюсюлманските свещенослужители и боравещите с турско-арабска магия. Зачестилите от доста време нападки срещу тях, както и многократното им -преекспониране като обезателни причинители на негативни вмешателства допълнително налива масло в огъня. Битува и схващането, че в Корана, подобно на някое езотерично ръководство се описва правенето на магии. Безспорна глупост, тъй като става въпрос за една от свещените книги, наред с Библията и Тората, в които магьосничеството изрично се забранява и осъжда. Постоянно се бълват и бездарни статии и интервюта, много често във вид на платена реклама на редица „феномени”, изпълнени с хули и нелепи обвинения към ходжите. Подобни писания или телевизионни прояви за жалост показват и ниската осведоменост на авторите и на толериращите подобни неистини да се тиражират в медийното и публично пространство.

Ако се замислим, цялата спекулация е обяснима предвид конкуриращите се (по безумност и невежество) врачки – лапачки, ясновидци и други некадърни звезди на окултния бизнес. Опитвайки да намерят изкупителна жертва за нещастието на простия човек и да изкарат дивиденти от него, също като баби плашещи децата с Торбалан непрестанно внушават страх за морящите с вредоносните си чародейства ходжи.

Имаше дори и случай на една „ясновидка“ величие на кенеф-ската мисъл, която в национален ефир отправяше ксенофобски изказвания, че всички ходжи в родината ни са подставени лица на турското правителство за да унищожават българския народ със зловещите си проклятия. Всеки трезво мислещ би погледнал с насмешка на такива представители на посредственото и пошлото, но за съжаление хората масово вярват на плиткоумните приказки с които биват облъчвани от медиите.

За първи  път!

Няма да е справедливо, ако подмина и факта, че сред самоопределящите се като ходжи и практикуващите в този бранш е пълно с отявлени измамници и самозванци. Все пак стадо без черни овце няма. В подкрепа на това твърдение днес първи и единствени ние от Топ Преса ще покажем няколко нагледни примери за неверни и очевидно фалшиви муски, давани на отделни лица потърсили помощ от нашенски чудо-дейци из различните краища на югозападна България. Длъжни сме да упоменем че някои от тези муски са правени за наши колеги, така да се каже, „под прикритие“. Колебаехме се дали да напиша имената на извършителите, но за да запазим обективност по темата ще го сторя, а и намираме за редно да се даде някаква гласност. Сигурни сме, че ще има разсърдени или засегнати, но ясно заявяваме, че не се ангажираме да поставяме етикети или публично да заклеймявам дали някой от тях е мошеник или не. Това оставяме на личната преценка на всеки, а тук ще си позволя да коментирам само творческите им произведения. Държим да отбележим че освен доктор д-р Мохд Абуаси, муските, с които разполагаме, са предоставени на още трима независими експерта по религия ислям и реални духовници!

ПРИМЕР №1 Най- младия ходжа Ай-ледин:

ajledin

1

На едната страна се виждат два реда с лошо изписани арабски цифри, които в този вид не значат нищо. Обратната страна на листчето говори за очевидното непознаване на езика с опит за имитация на арабски думи чрез драскулки и името „Аллах“. А и това, че е дадено като ксерокопирано листче е показателно за липсата на професионалност.

ПРИМЕР №2 Ходжа село Дебрен -САБРИ УЗУН:

3

 

 

4

Тук има опит за направа на реална муска, но с много лошо прерисувани знаци и думи и също дадено като ксерокопира-но листче. На мястото, което съм замъглил в средата са имената на хората за които е предназначена муската, но едва четливо дописани на латиница с червен химикал, при това наобратно, вероятно в опит да се подражава на арабски, при който се пише отдясно наляво.

Във втората отново ксерокопирана муска се вижда, че е изписано (лошо прерисувано) и самото указание, взето от оригиналния текст: „ако искате да привлечете сърцето на еди-кой си към еди-кой си напишете…“. Излишно е да се споменава, че това показва по-скоро невежество отколкото познаване на материята. Имената на хората също не са изписани където трябва, а отново наобратно дописани с химикал между редовете.

 

ПРИМЕР№3 Ходжа от с. Годешево

2 5

1. В първата муска се вижда много лош опит за прерисуване на магически квадрат, а под него още по-лоша   имитация на отдел ни арабски букви и безмислени драсканици.

2.По сходен начин стоят нещата и при втората муска, но този път на човека за когото е била предназначена е казано сам да си напише имената в горния ляв ъгъл, там където съм замъглил. Добре че не му е казано и сам да си я напише цялата.

ПРИМЕР №4 Муски за защита и разваляне на магии от Исмаил – с. Краище

исмаил

6

Ето и смайващите творения на един от фаворитите ми сред лошото имитиране на арабска писменост. Три различни муски за разваляне на магия и защита с вълнообразни драскулки, които би трябвало да симулират текст, но са абсолютна мистификация.

Следва продължение.

Вестник „Топ ПРЕСА“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене