Делян Добрев: Проучването на две нови газови находища у нас е по-важната новина от „Южен поток“

3c6564ca29b142a43a4ba511087f4f80

Снимка: МИЕТ

Делян Добрев, народен представител от ГЕРБ, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: Продължават реакциите и коментарите по отказа на руския президент Владимир Путин от изграждането на проекта за газопровода „Южен поток”, планиран да доставя газ в Европа, заобикаляйки първоначално и целенасочено Украйна, а по-късно и Словакия. Като основна причина руският президент изтъкна в Анкара съпротивата на ЕС и в частност – България. По този повод в Народното събрание се състоя дискусия, чиято цел бе да изработи единна позиция по въпроса и с нея министър-председателят Бойко Борисов да отиде на предстоящите му в четвъртък срещи на най-високо равнище в европейските институции. Такава обща позиция обаче, не можа да бъде изработена, защото депутатите се разделиха, отстоявайки и партийните позиции на своите парламентарни групи. Затова с народния представител от ГЕРБ – Делян Добрев ще направим и изводи за парламентарния дебат по „Южен поток”, но ще си говорим и за газовата диверсификация. Защото на заседанието си правителството реши да обяви нови конкурси за избор на фирми да търсят и проучват за нефт и газ в две потенциални находища в дълбоките води на Черно море – блоковете „Терес“ и „Силистар“. Но да започнем с дискусията по „Южен поток“ – как я оценявате, г-н Добрев? Трябваше ли да се изненадаме от различните позиции на народните представители от различните групи?
Делян Добрев: Тя донякъде беше очаквана. От една страна видяхме позиции от ляво за подкрепа, въпреки европейските правила. Нашата позиция беше балансирана, както винаги е била – че подкрепяме проекта, но при спазване на европейското законодателство. Спазването на това европейско законодателство не е някаква самоцел. То гарантира повече от един доставчик по тръбата, гарантира конкуренция при изграждането, прозрачни процедури по експлоатацията. В крайна сметка това е в интерес и на самата България. И също позиции от дясно за това как проектът не е доказал своите икономически ползи, как разполагаме с малко информация. Така че Народното събрание не можа да даде единна позиция и затова не бе гласувана съответно и декларацията.
Водещ: Г-н Добрев, вие бяхте и министър на икономиката и енергетиката, няма да спра да питам, как без ясни в цифрово изражение параметри се изчисляват ползите или загубите от един проект?
Делян Добрев: Вижте, има определени параметри, които са ясни. Знаете, че има междуправителствено споразумение, подписано още през 2007-а година, ратифицирано от Народното събрание, което фиксира срок за откупуване на инвестицията, срок за откупуване на тръбата в рамките на 15 години. Това бе нарушено, за съжаление, в кабинета „Орешарски“, защото срокът се увеличи на 22 години с мотив, че така частично ще се получават дивиденти, но това въпреки всичко е в противоречие на подписаното междуправителствено споразумение. Ясна е и вътрешната норма на възвращаемост, която е 8%. За да се изчисли, обаче, в абсолютен размер какви ще бъдат приходите и след коя година те ще се получават, трябва да се знае колко е стойността на строителството и какви са транзитните такси. Стойността на строителството отново в кабинета „Орешарски“ нарастна с 3,8 милиарда и това постави определени въпросителни. Но вашия анонс по отношение на диверсификацията е по-важната тема. Днес някак си незабелязано минаха двете решения на Министерския съвет…
Водещ: Точно затова щях да ви попитам, защото ние сме разговаряли много пъти по този въпрос. Кажете ни повече подробности за данните за двата нови блока?
Делян Добрев: Радвам се, че сте забелязали. Минаха две решения на Министерския съвет за стартиране на конкурсните процедури за прочуване на другите два блока в дълбоко Черно море – „Силистар“ и „Терес“. Знаете, че за „Хан Аспарух“ в средата на 2012-та година сключихме договор с „Тотал“, OMW и „Репсол“ и те са в напреднала фаза на своите проучвания. Сега стартират конкурсите за проучване и на другите два блока, където ние вярваме, че има потенциал не по-малък от потенциала в „Хан Аспарух“. Това е истинската диверсификация и енергийна сигурност в България, защото това е собствен газ, който е с 35% по-евтин по причина, че няма транзитни такси от находището до страната – краен получател. От друга страна, това ще бъде огромен стимул за българската икономика. И освен всичко – от останалите 65 процента, 30 процента влизат в държавния бюджет под формата на концесионни възнаграждения. Така че това са истинските, стратегическите неща за страната. Аз се надявам тези конкурси да бъдат много успешни. И ние да привлечем големи инвеститори, подобни на тези в „Хан Аспарух“, които да докажат наличните количества и да започнат добив в близко бъдеще. Като казвам близко бъдеще, в енергетиката близкото бъдеще е 5-10 години. Всяко решение взето днес всъщност се отразява след доста години. Така се случи, например, с дългосрочните договори за „Марици“-те подписани 2001-ва година, но влязоха в експлоатация 2010-а.
Водещ: Г-н Добрев, при положение, че имаме „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“, все блокове, от които очакваме добив на газ, защо е необходимо да се тревожим за „Южен поток” и не трябва ли в известна степен да благодарим на президента Путин, че ни разтовари от тази тегоба?
Делян Добрев: Една допълнителна инфраструктура през България, една допълнителна газова инфраструктура, дава допълнителна сигурност за доставките, това е неоспорим факт. Така че този проект можеше да има, ако наистина той е приключил, защото ние все още нямаме официално уведомление, той можеше все пак да допринесе с нещо. Но много по-важното е собственият газ и това е нещо, към което трябва да се стремим. То не е само газ, защото не знам дали сте обърнали внимание, от средата на годината излезе официално прессъобщение на OMW – партньорът, който прави сеизмиката в „Хан Аспарух“, и в тяхното официално прессъобщение се казваха две много важни неща. Едното е, че в блока „Хан Аспарух“ потенциалът е по-голям, отколкото потенциала в румънските блокове. Там, знаете, че намериха само в единия блок 84 милиарда кубика газ. А ние като държава консумираме 3 милиарда на година. Това показва, че нашето потребление би могло да бъде задоволено за повече от 30 години само от този блок. Но другата важна информация…
Водещ: Нефта, нефта. За това ли е?
Делян Добрев: Точно така.
Водещ: За нефта, да.
Делян Добрев: Че в дълбоката част на блока „Хан Аспарух“ има потенциал, има данни за наличието и на нефт, което пък бе изненада и то много приятна изненада за нас.
Водещ: Дали в тези блокове, за които правителството взе решение и обяви да даде за проучване, дали там няма да намерят също залежи на нефт?
Делян Добрев: Надяваме се. Специално за „Силистар“ от геоложките данни, с които ние разполагаме, има голяма вероятност да има не само газ, но и нефт. Разбира се, компанията, която ще проучва по-детайлно блоковете, ще кажете това с по-голяма сигурност. А след като се направят и проучвателните сондажи, ще може да докаже и запаси. За „Терес“ очакваме само газ, но отново, ако в дълбоката част на „Хан Аспарух“ има и нефт, „Терес“ е на същата ширина като „Хан Аспарух“, като дълбоката част на „Хан Аспарух“. Той е в дълбоката част на българско Черно море, само че „Хан Аспарух“ е на Север, а „Терес“ е на юг. Та отново и там може да има положителна изненада. Дано всичко това се докаже и започнем добив скоро.
Водещ: Дотогава, докато нашата акватория на Черно море я превърнем в своеобразно черноморско-каспийско море, как ще се справим с необходимостта от газ за страната? Много апокалиптични сценарии се развиха тези дни, имат ли основание?
Делян Добрев: В последните два дни… Твърдения за това, че не само че няма да има „Южен поток”, но ще загубим и приходите от транзита на газ, което е абсолютно…
Водещ: Ще спре парното в София, защото „Топлофикация“ е на газ, а няма от къде да се снабдява. Изобщо всичко се чу…
Делян Добрев: Наслушахме се на какво ли не. Едната апокалиптична картина бе затова, че няма да вземем приходи от транзита. Ние всъщност имаме транзитен договор до 2030 г. с 90% take all клауза, което означава, че дори една капка газ да замине през този газопровод, ние ще си вземем 90% от приходите по договор. От друга страна по отношение на доставките на газ, ние имаме подписан договор за доставка на газ до 2024 г. с клауза в него, че той може да бъде удължен по искане на българската страна. Така че договор за газ ние си имаме. Абсолютна фантасмагория пък са тезите, че ще внасяме руски газ от Гърция и от Турция. Има си фиксирана входна точка и тя е входната точка от Румъния за доставката на този газ в България. От Гърция ние наистина ще получаваме газ към 2020 г. вероятно. Това ще бъде по газопровода ТАНАП и съответно ТАП в гръцката част, газ от каспийския регион. Но това е нещо съвсем различно.
Водещ: Много ви благодаря за разясненията, които дадохте и най-вече, че хвърлихте повлече светлина върху хубавата новина на седмицата. Добре, че обърнахте внимание. Пропуснаха я медиите, а тази новина за двата нови блока е великолепна новина, защото означава стабилност и сигурност.
Делян Добрев: Много по-важната е, според мен.
Водещ: Тя е по-важната новина. Ние, ако си имаме на 100 процента доставки на газ, каквато и друга тръба да минава е подробност. Както „Северен поток“ е лукс за Германия, така ще бъде „Южен поток” е лукс за България. Дали го има или го няма – едва ли ще предизвиква сегашните турболенции.
Делян Добрев: Ако се окаже така и ако се окаже, че има солидни количества газ, дай Боже и нефт в „Силистар“ и в „Терес“, то тогава не само ще задоволяваме собствените си нужди, но вероятно ще имаме необходимост и от инфраструктура за износ на този газ.
Цоня Събчева/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене