Ансамбъл „Пирин” излиза на благоевградска сцена по повод 60-годишеня си юбилей

94bd786cc16d73a152ad8d2aa5764438

Снимка: Община Благоевград

Благоевград. Ансамбъл „Пирин” ще отпразнува своя 60-годишеня си юбилей с грандиозен концерт от 19:00 часа в зала „Пейо Яворов”, съобщиха от пресцентъра на общината. На сцената ще излязат незабравими солисти, танцьори, творци, ръководители и основатели на състава, поставили началото на славния му път към световните сцени и международното признание.
„В концерт-спектакъла ще вземат участие едни от най-известните лица на ансамбъл „Пирин”. Специално за юбилея от Америка пристигна изпълнителката на „Катерино моме” – Татяна Сърбинска. От Кипър идва друга известна солистка – Таня Костова. На сцената ще излезе и една от основателките на ансамбъл „Пирин” – Руска Стоименова”, разказа художественият ръководител на ансамбъл „Пирин” Данислав Кехайов. Той издаде, че първият танц, с който ще бъде открит грандиозният концерт-спектакъл, е „Пирински полъх” по музика на Кирил Стефанов и хореография на Кирил Апостолов. Публиката ще види още „Игра от Петричко“ на Николай Цветков, „Копаница” и други.
Обещанието на ансамбъл „Пирин” е за една незабравима вечер, която ще пренесе любителите на фолклорното изкуство през историята на ансамбъла от неговото начало до днес.
Ансамбъл „Пирин” прави първите си стъпки през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.
В своята творческа биография и репертоар ансамбъл ”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Множество записи на ансамбъла се пазят в златните фондове на БНР, БНТ, ”Балкантон”, Радио Благоевград и други телевизионни и радио станции в страната, има издадени 12 дългосвирещи плочи, 16 аудиокасети, 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания.
За 60 години ансамбъл ”Пирин” е изнесъл над 7000 концерта пред повече от 6 милиона зрители и слушатели у нас и в 60 страни по всички континенти на света. Благоевградските музиканти, солисти и танцьори са гастролирали на десетки световноизвестни сцени и са изправяли на крака публиката в най-големите градове.
Ансамбъл „Пирин” ще изнесе концерт и на 4 декември в зала 1 на НДК от 18.30 часа.

www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене