Цацаров: Теч на информация ускори операцията срещу имамите

20141126.hguoyefpfn

Снимка: Мария МАКСИМОВА

Това не е клетка на „Ислямска държава“, но можеше да бъде, заяви шефът на ДАНС Владимир Писанчев

 

Дължим обяснение защо стартирането на операцията беше на 25 ноември в 7 часа сутринта. На първо място събраната информация изискваше внимателно и детайлно планиране и съответната организация. Осъществяването на това, което се случи на 25 ноември и което като действие по разследването почти е приключило на този етап, бе предвидено за началото на месец декември. Изтичането на информация за операцията обаче ускори извършването й. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на специален брифинг на прокуратурата и ДАНС.

Той посочи, че в операцията са участвали над 40 прокурори и следователи, над 70 агенти на ДАНС и над 300 служители на МВР. „Дължа да изкажа благодарност на ръководството и служителите на МВР“, подчерта Цацаров.

Според него броят на служителите на МВР е изисквал осигуряването на безопасността на населението, предотвратяването на безредици и доказване на държавата като орган, който застава зад законните си действия.

„Това не е клетка на „Ислямска държава“, но можеше да бъде. Това бяха първите думи на шефа на ДАНС Владимир Писанчев. Той посочи, че арестите на запозодрените не са извършени в нарушение на техните религиозни права или сакрални чувства. „Това е операция на ДАНС и не е свързана с никакви други международни операции, които се провеждат в момента – където е прието специално законодателство, което инкриминира участието в организации, застрашаващи сигурността на страната“, посочи още той.

www.blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене