Ковачки дължи 30 млн. лева на БДЖ, а профука 10 млн. за изборите

55584-632x358

Олигархът Ковачки, който дължи над 30 млн. лева на БДЖ, е дал близо 10 млн. лева за предизборна кампания. Срещу тази сума крупният бизнесмен вкара политическото си творение ЛИДЕР в българския парламент.Междувременно липсващи 6 млн. лева са в основата на скандали в сърцето на империята на олигарха.

Крупната сума се изпарила по трасето в предизборната кампания, след като попаднала в ръцете на неговата пиарка Десислава Филипова и рекламна агенция „Бумеранг 2008”.

Агенцията била използвана за разплащане с медиите за представянето на подписаната в последния момент преди изборите на 5 октомври с партията на Николай Бареков.

Филипова е снаха на формалния председател на ЛИДЕР Кънчо Филипов. След като се озова в парламента, Филипов напусна шефския си пост във фирмата на Ковачки „Брикел”. Още със създаването на партията обаче се знае, че зад нея стои именно Ковачки, съобщава „Галерия”.

В същото време мините на Ковачки са натрупали над 16 млн. лева задължения към държавата. Още толкова дружествата на Ковачки дължат и на БДЖ – Товарни превози. Над 1000 служители от мините готвят гладна стачка заради забавени заплати.

Над 20 фирми пък съдят и вече фалиралата му верига за хранителни стоки „Европа” за неизплатени суми в милиони.

Оказва се също, че пиарката Филипова е фиктивен управител на над 20 предприятия, свързани с него. Освен „Европа” сред тях са мините ТЕЦ-ът в Бобов дол, „Баня голф енд спа резорт”, „Пазарджик БТ” и др. Голяма част от тези фирми се източват от „Бумеранг 2008”.

Според запознати олигархът бил бесен и от профуканите пари по изборите, след като днешната коалиция „Български демократичен център”е вкарала едва 14 депутати. Затова Ковачки извършвал обстойно разследване на изчезналите пари и дори изгонил Филипова от своя етаж в драконовски охранявания офис./БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене