Мария Габриел (ЕНП/ГЕРБ): Миграционната политика трябва да бъде напълно интегрирана във външната дейност на ЕС

мария габриел

Европейският парламент проведе пленарен дебат по отправените към ЕК и Съвета въпроси относно положението в региона на Средиземноморието една година след трагичните събития в Лампедуза и необходимостта от цялостен подход на ЕС към миграцията. Дебатът се състоя в присъствието на комисаря по миграцията и вътрешните работи Димитрис Аврамопулос, който наблегна на необходимостта от по-голяма солидарност и споделена отговорност между страните-членки за изграждане на обща система в областта на миграцията и убежището и нейното ефективно прилагане.

Темата е пряко свързана с ресора на Мария Габриел като заместник-председател на Групата на ЕНП по въпросите на евро-средиземноморските отношения. В изказването си в рамките на разискването тя наблегна, че в контекста на миграционната политика ЕС не може да се задоволи само с усилията за сигурността на своите граници, а да се вземат предвид вътрешните и външните измерения на миграцията, които са тясно свързани.

На първо място, Мария Габриел подвигна въпроса за европейската агенция за външни граници Фронтекс, като призова за ясно определяне на ролята на агенцията в рамките на интегрирания подход към миграцията. От значение е и операция „Тритон”, която обаче се свежда до граничен контрол предвид ограничения бюджет и липсата на техническо оборудване, обещано от държавите-членки. Все още стоят въпросите за това какви мерки ще бъдат взети, за да се подпомогне дейността на „Тритон” в Средиземно море.

Мария Габриел наблегна още на важността да се сложи край на незаконния трафик на мигранти. „Единственият инструмент, който имаме на разположение, е Протокола на ООН срещу незаконния трафик на мигранти. ЕС трябва да разполага с механизъм за приложение на протокола. Необходимо е да се свърши огромна работа в областта на информацията и данните за трафика по отношение на маршрутите, технологиите за набор, най-уязвимите за престъпните мрежи хора.”, подчерта евродепутатът.

Не на последно място, зам.-председателят на Групата на ЕНП повдигна въпроса за сътрудничеството с трети страни. Според нея са нужни повече усилия за борба с причините за потоците бежанци и нелегалната имиграция – както икономическите, така и политическите причини. „Очевидно е, че миграционната политика следва да бъде напълно интегрирана във външната дейност на ЕС по отношение на икономическите и търговските отношения, в превенцията на конфликти и в политиката за развитие. Очакваме тясно сътрудничество на комисар Аврамопулос с Върховния представител     г-жа Могерини и комисар Хан, защото само общите им действия ще допринесат Европа да бъде на висотата на очакванията на гражданите” заключи Мария Габриел.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене