Пенсионерски неволи: 73-годишният Благой Младенов от Дупница принуден да изкара месеца с 3,69 лв., след като плати 123, 31 лв. за ток, при 127 лв. пенсия

благой младенов

Вместо да ми кажат дали има грешка в изчисленията на сметката, в ЧЕЗ ми заявиха да подам заявление до фирмата и да чакам отговор след 1 месец. Със сумата, която ми остава, не мога да платя нищо, а страдам от болно сърце, диабет, задух и високо кръвно налягане, само лекарствата ми за месеца са 30 лв.

73-годишният Благой Младенов от Дупница е принуден да изкара месеца с 3,69 лв. Толкова пари остават в джоба на бившия дърводелец в Завода за тежко машиностроене „Червена могила” край Радомир, след като за м. октомври платил 123,31 лв. за ток. След като бе ходил в местния клон на „ЧЕЗ –Електроразпределение” да направи справка за непосилната си сметка, възрастният човек дойде в редакцията на „Вяра”, за да разкаже за неволите си. Благой Младенов смята, че сметката му е прекалено завишена, въпреки увеличението на тока. Човекът бе ядосан от бездушното отношение на служителката в електроразпределителното дружество, която не дала никакво обяснение на абоната на компанията монополист.

„Редовен платец съм, никога не съм изпускал да си платя тока. Сега ми идва писмо с фактура, в която е записано, че за м. октомври съм изхарчил 613 кBтч и това са 123,31 лв. Според мен сумата, която ми взимат, е много завишена. Като попитах, в ЧЕЗ ми казаха така: „Има увеличение по 1 ст. на кBтч”. Аз обикновено плащам по 65 лв. Сметката ми за септември беше 64,40 лв., за май при 520 кBтч съм платил 74,51 лв. Затова си правя сметката – 1 ст. увеличение на 300 кBтч са 30 лв. За тия киловати да ми вземат 90 лв., 95 лв. да ми вземат, но те ми взимат 123 и отгоре. Надскачам с 30 лв. Попитах дали няма грешка в изчисленията и поисках съдействие от двете служителки в стаята, на които не знам имената. Те не казват нищо. Нито отричат, нито потвърждават дали има грешка в изчисленията и завишение на сметката. Накрая вдигнаха рамене с думите: „Дайте заявление и след 1 месец ще си получите отговор!”. Каква ми е файдата след време да ми дадат отговор. Искам отговора сега, а не да се бави. В ЧЕЗ ми казаха още така: ”Идете се оплачете на някой друг”. Така реших да дойдох в редакцията на вестника”, обясни Благой Младенов.

Почти през сълзи останалият без средства човек допълни щрихи към нерадостното си битие на български пенсионер с десетилетия трудов стаж зад гърба: „Пенсионер по болест съм, с 84 % инвалидност. Вземам 127 лв. пенсия. Имам много заболявания –диабет, високо кръвно, не съм добре със сърцето, задух и още много други. С парите, които ми остават, аз не мога да си купя нито лекарства, нито нищо. Данъка на къщата не мога да си платя”. Възрастният човек поясни, че всеки месец за лекарства дава минимум 30 лв., въпреки че заради безпаричие обикновено пропуска да вземе някои от изписаните му илачи.

Снимката:  Благой Младенов/viaranews.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене