Фермерът, бивш футболист, Г. Петров от Кавракирово започна сеитбата на 80 дка жито за силаж на 130-те си крави

1Фермерът Георги Петров от петричкото село Кавракирово, бивш футболист на „Ботев” (Пловдив), „Левски”, „Велбъжд” (Кюстендил), „Локомотив” (Пловдив), „Беласица” (Петрич) и националния отбор, започна сеитбата на жито за изхранване на 130-те си крави. Вчера той посади 17 декара тритикале в землището на родното му село. Тракторът със сеялката караше баща му Кръстьо, който е работил цял живот като тракторист. Валираше тракторист, нает от Петров. „Нивата стана равна като игрище”, възкликна доволно бившият футболист. Той обича лично да присъства  на сеитбата, за да гледа сеялката да не се запуши и да не престане да пуска семе.

Георги Петров разказа: „Ще садя 80 декара жито, от което сам си правя силаж. Тази нива е под наем. Кравите са ми от породата „черношарени холщайн”. Гледам ги на ясла. През 2008 година, когато престанах да се занимавам с футбол и започнах фермерството, докарах по проект 70 бременни юници от Австрия. Сега кравите станаха 130. Гледам ги за мляко. В мандрата си правя прясно, кисело мляко и айран. Два лева да изкарам, гледам да ги инвестирам. Спечелих проект по нитратната директива, по който си закупих цистерна. С нея разпръсквам кравешкия тор в течно състояние по нивите. Тази нива също я напръсках с течна кравешка тор. От гюбрето царевицата и житото полудяват. Спечелих още един проект, защото ми е необходима нова балирачка, трябва да инвестирам в още малко комфорт за кравите. Имам три трактора и друга техника. Когато имаш собствена техника, е по-добре”, разказва Петров, докато наблюдава тракторите на нивата.

Той лично изважда от багажника на 28- годишната си „Лада Нива” чувалите със семе и зарежда сеялката. „Нямам скъп джип, каквито имат зърнопроизводителите и някои фермери, които не произвеждат нищо, а взимат субсидии. През 2011 година ме санкционираха и ми спряха доста пари, субсидии за пасища. Заявявам пасища за подпомагане, но само наши ниви, които са малки. Общинските пасища в Петричка община са малко и до нас не стигат”, говори бившият футболист. На въпрос по-изгодно ли е земеделието, та се е отказал от футбола, той отговаря: „Държавата ако се оправи, ще бъде по-добре. Виждате, че и във футбола нищо не става както трябва. Всеки е зависим от нещо, а работейки земеделие, работиш за себе си”.

Георги Петров коментира кратко острите критики на треньора на националния отбор по футбол Любо Пенев към членове на изпълкома на БФС: „Познавам го, играхме за малко заедно. Не съм гледал предаването с него, но ми разказаха какво е говорил. Знам, че наистина мисли това, което е казал. Той е истински мъж”.

Бащата на Георги Петров – Кръстьо Петров, също каза мнението си за разтърсващата критика на Пенев: „90% от феновете на футбола са с Пената. Аз също го подкрепям”, каза Кръстьо Петров.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене