Без категория

„Михайлидис“ купи 90 % от договорирания тютюн, „Булгартабак“ започва кампанията от 1 декември

 

„Булгартабак“ започва изкупната си кампания в Гоцеделчевско на 1 декември, „Михайлидис“ купи вече 90% от договорираната продукция, ”Сокотаб“ отказва да купува мокри и сурови тютюни, а „Мисириан” ще проверява двойните дъна на кашоните.

В първите дни на месец декември „Булгартабак” започва изкупната си кампания на тютюна в Гоцеделчевско с нови завишени за реколта 2014 цени, а именно – за първа класа – 8,60 лв., за втора – 5,40 лв. и за трета – 2,10 лв. за килограм.

Фирмата е приключила с раздаването на опаковачния амбалаж, като на тютюнопроизводителите са раздадени над 80 000 чула. Представителят на „Булгартабак“ за Неврокопско Михаил Дарев заяви, че по време на кампанията няма да има ограничения в изкупуването както на договорираните, така и за недоговорираните и свръхпроизведени количества тютюн.

Той обаче предупреди, че реколта 2014 не е толкова добра, както смятат производителите. Проверките по населените места показали, че първата и втората беритба са с лошо качество, което неминуемо ще се отрази при окачествяването и крайната изкупна цена.

Единствената фирма в региона, която започна навреме кампанията си е гръцката „Михайлидис“, която до момента в община Хаджидимово е изкупила над 15 тона тютюни, в сатовчанските села Туховища и Вълкосел – близо 400 тона, в Дебрен – над 80 тона, в Брезница и Корница – над 100 тона, като средната изкупна цена е от 4,50 до 5,50 лв. за кг.

Представителят на „Михайлидис” Байрам Дерменджиев не се съгласи изцяло с изнесените данни от справката и заяви, че количествата изкупен до момента тютюн са далеч по-големи, както и че средната изкупна цена е достигнала 6,50 лв.

Байрам Дерменджиев заяви, „Михайлидис“ ще изкупи на 100 % договорирания тютюн, както и ще купува неограничено и недоговорирана продукция. Той допълни, че поради лошите метеорологични условия първата и втората ръка на тазгодишната реколта са некачествени, а също и че производителите продават тютюни и с много висока влажност, което налага фирмата да го доизсушава в базите си.

„За тютюнопроизводството трябва да се мисли държавнически, защото това е поминъкът на стотици хиляди хора. Просто е крайно време държавата да си поеме функциите“, бе съветът на Байрам Дерменджиев към присъстващите на срещата депутати и представители на земеделското министерство, проведена вчера в Гоце Делчев.

Стриктно спазване на всички условия в подписаните с производителите предварителни договори при изкупуването на реколта 2014, обеща представителят за Неврокопско на фирма „Сокотаб” – Митко Димитров. Той заяви, че договорираната продукция ще бъде изкупена на 100 %, като ще бъдат купени и 20 % над договорираните количества на производители с договори със „Сокотаб“, които се считат за свръхпроизводство.

Фирмата е приключила окончателно с раздаването на над 80 000 чула и кашони и повече с такива не разполага. Плащанията на купената продукция ще става два пъти седмично.

Представителят на „Сокотаб“ Митко Димитров призна, че изкупната кампания на неговата фирма закъснява и не може да се ангажира с конкретна дата кога тя ще започне, тъй като тютюнът бил с висока влажност заради дъждовете през ноември и докато в домовете тя не достигне 16 %, „Сокотаб“ няма да стартира изкупуването.

Според Димитров имало още количества сурови тютюни от последните беритчи. „Не можем да купуваме свръхвлажни – мокри и сурови тютюни, не разполагаме с бази за допълнителна обработка. Пък и това е задължение на производителите. Ще връщаме и няма да купуваме бали с тегло над 22 кг и кашони по-тежки от 18 кг“, предупреди той.

Димитров призова тютюнопроизводителите за „хигиена“ при отглеждането и манипулирането на тютюните, като подчерта, че бали и кашони, в които експертите открият и тази година камъни, парчета пластмаси и други органични и неорганични вещества и предмети, ще провалят договорите с недобросъвестните производители.

Представителят на другата изкупвателна фирма „Мисириан” – Шабан Иса от гоцеделчевското село Брезница, също не можа да се ангажира с дата за старт на изкупната кампания. Той заяви, че когато шефовете му отгоре наредят, тогава ще започне кампанията.

Шабан Иса бе категоричен, че „Мисириан” няма да има ограничения в изкупуването както на договорирани, така и на недоговорирани тютюни. ”Единствената претенция, която имаме, е производителите да спрат да си служат с непочтени номера и хитрини, за да пробутват долнокачествените си тютюни за първокачествени. Миналата година заловихме 60-70 човека, които в двойните дъна на кашоните бяха наблъскали от най-долнокачествения си тютюн, а в самите кашони бяха наредили най-качествените. Не бяха изключение и случаите, когато експертите в двойните дъна в лошия тютюн намираха и парчета от тухли и камъни, сложени за по-голяма тежест. Направили сме списък, в който фигурират над 80 такива производители, които ще бъдат стриктно проверявани. С такива фирмата „Мисириан” няма да сключва договори и няма да им изкупува повече продукцията“, каза още Шабан Иса.

Така на срещата присъстващите фирми бяха изключително внимателни около обявяването на изкупните си цени, начина на окачествяването и всичките важни детайли, касаещи производителите.

„Ако до нова година вали дъжд, вие няма ли да започнете да изкупувате“, зададе въпрос към фирмите, имащи претенции към влажността на тютюна депутатът от ДПС Алиосман Имамов.

Председателят на Сдружението на тютюнопроизводителите на ориенталски тютюни в България и кмет на община Сатовча Арбен Мименов инициира във вторник първата за тази година среща в Гоце Делчев с фирми изкупвачи, тютюнопроизводители и кметове на общини и населени места от целия регион.

В традиционната по време на на почти всяка изкупна кампания среща участваха още народните представители Георги Анднов и Муса Палев, както и представители на земеделското министерство.

Основните и отново традиционни въпроси към  изкупвачите бяха защо и тази година изкупната кампания на тютюна се бави, какви ще бъдат цените, защо някои фирми не предоставят достатъчни количества чулове и кашони, а се налага тютюнопроизводителите да си ги купуват от пазара и законна ли е тази търговия.

Участниците в срещата изразиха съмнения, че закъснението на кампанията се дължи на поредното картелно споразумение между фирмите относно окачествяването на продукцията и цените.

Депутатите Георги Андонов, Алиосман Имамов и Муса Палев увериха, че другата седмица в пленарна зала влиза за обсъждане и приемане на новия закон за тютюна. В качеството си на вносител Имамов не изключи корекции при обсъждането и гласуването му и изрази надежда той да бъде приет, за да може процесът да бъде по-скоро канализиран и двете страни – производители и купувачи, да са напълно наясно с правата и задълженията си и да се чувстват отговорни един към друг партньори.

По искане на Сдружението на тютюнопроизводителите в България Георги Андонов обеща да съдейства за провеждане в най-скоро време на среща на депутатите, председателя на сдружението Арбен Мименов и фирмите изкупвачи с министър Десислава Танева относно изкупната кампания на тазгодишната тютюнева реколта.

Още преди началото на срещата в Гоце Делчев, продължила повече от два часа, Арбен Мименов призова събитието да не се политизира и всички участници в него да дискутират проблема, да дават предложения и да съдействат с каквото могат единствено в името на хората от региона и тяхното препитание.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене