Без категория

СЕНЗАЦИЯ! ТОП ПРЕСА В Евро Майдан Киев Украйна !!!

Борис Анзов

От барикадите нашите кореспонденти Борис Анзов и Евгени Чернов

Не случайно беше моето напомняне при Министъра на Външните работи на РФ Сергей Лавров на забравената мъдрост Хан Кубрат – Заветът към своите синове преди неговата кончина: „Бъдете заедно, за да не ви поробят! Ако тръгнете да делите моето царство и да се делите, ще ви победят. Ако бъдете заедно – никога. Дал на всеки по една стрела и помолил да я счупи, счупили я. Дал на всичките по няколко стрели и пак ги помолил да ги счупят – но вече не могли.

Това се опитах и аз, кореспондентът на Топ Преса от Русия, да обясня на Руския външен министър – тази наша стара притча.

всички заедно

Дадох пример с бивша Югославия, как тя се превръщаше в мобилен телефон „Нокия” – всяка години ставаше все по-малка и по-малка.

барикади

А сега, не е ли ред и на Украйна да последва участта на бивша Югославия, и близкия Изток по принципа „РАЗДЕЛЯЙ И ВЛАДЕЙ” 

затвор

Ето какво разказаха обикновени Киевляни за процесите в Украйна, Киев.

Алексей, 25 г. шофьор на такси:

– Работа има, но на хората не им се работи. Лично аз, когато си смених работата, стана за един ден.

 – Докога смятате  ще продължат протестите в Киев? 

– Докато е преплатено и не им свършат парите. От началото хората се събираха на площада  мирно за идеята на Евроинтеграция, сега всичко това е на заден план. Главните лозунги и борба са да сменят корупционното правителство. Наскоро возих един голям украински бизнесмен до летището, който ми сподели неформално, че в Украйна, който има приходи над 5 милиона долара и оборот от бизнес – половината, трябвало да дели с президента на страната ни. Затова сега и много украински бизнесмени плащат на опозицията, за да бъде свален президентът.

– Когато падне президентът, има ли кой да го замени? Кои  са лидерите?

Много интересен въпрос. Пръв е боксьорът Кличко, който още преди искаше да стане кмет на Киев, но му се размина. След това се пробва да влезе във Върховната Украинска Рада, парламента, и пак не му се получи, а сега е с протестиращите и опозицията. Вторият лидер беше говорител  в предишния парламент и с нищо не се е запомнил. Викат му Заека. А за третия – нищо не знаем.

Както вие се убедихте, при нас в Украйна всичко е мирно. Хората стават рано като мен за работа вечер се прибират. Там само на Площада е такава бъркотия.
– Какви са лозунгите, какво иска украинския народ – евро интеграция или съюз с Русия?

– Нито сме за Русия нито за ЕС искаме на нас да е добре преди всичко. Хората от начало ги беше страх да излизат и протестират. А сега е много трудно да ги разгониш.

– По новините съобщиха за шестима убити, какво ще кажеш?

Един арменец и едно 20-годишно момче от Беларус. Само за двама засега знаем точно, но за покойното момче от Беларус няма потвърждение още от посолството на Беларус дали съществува такъв човек.

Аз наскоро също возех един екипиран младеж, също като теб с каска, бухалки, маски, и го попитах къде си се запътил така, той ми отговори – „ще се събираме и ще ходим да бием Беркут, защото друг път нямало да има такава възможност, да ги биеш и нищо за това да не ти направят”. Тези момчета получават добри пари от опозицията.

– Знае ли се какви пари получават?

– Да от 100 до 400 гривни в ден. (Това е около 40 евро). Говори се също така, че президентът на Украйна имал построено собствено имение за над 300 милиона долара в покрайнините на Киев. А неговите синове владеели всички големи търговски центрове в Киев.

От себе си искам да добавя, че всички Украинци са добре и положително настроени към нас Българите. Крещяха „Ние сме братя славяни!” и ме прегръщаха и целуваха.

За повече информация и видео сюжети посетете страницата на Борис Анзов във Фейсбук

Борис АНЗОВ и Евгени ЧЕРНОВ

Кореспондент на Топ Преса в Русия

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене