Топ ПРЕСА: Топ разкритие: Фирмата на скандално известния строителен бос от Благоевград инж. Калоян Ерделски- замесена в схемите на окошарените екс-депутати от ДПС Гюнай Сефер и Митхат Табаков!

640_635ee06dd60bd95edc64b039946e3ee5

Бизнесменът от Благоевград взел обекти за над 200 бона от общите схеми на бившите народни избраници от партията на Доган! Днес ще бъде разпитван по делото заради това?

Image_1617465_126

Софийски градски щ съд продължава със съдебното наказателно следствие по делото срещу Гюнай Сефер и Митхат Табаков. На двамата са повдигнати  обвинения по чл. 212, ал. 5 от Наказателния кодекс – за документна измама в особено големи размери, представляваща особено  тежък случай, наказание­то е лишаване от свобода от 10 до 20 години.

Дни след като ДПС де­путатът Митхат Табаков беше осъден на 4 години затвор за взет подкуп, главният прокурор тогава Борис Велчев поиска сва­ляне на имунитета му.

Причината е събрани доказателства, че Таба­ков и Гюнай Сефер, чийто имунитет също се иска, са извършили длъжностно присвояване в особено големи раз­мери. Ста­ва въпрос – за подпи­сани през 2004-2005 и 2006 го­дина общо 5 договора за стро­ителство на раз­лични обекти меж­ду община Дулово, оглавявана по това време от Табаков и различни фирми на Сефер.

За свое улесне­ние те са извърши­ли и длъжностни престъпления, а именно изготвянето на протоколи за извършени дейнос­ти. Митхат Табаков пък е извършил и улесняващо длъжностно престъпле­ние.

Общата стойност на присвоената сума е 1 652 025 лева. Новите дела са в резултат на едно голямо първоначално разследва­не, по което прокуратура­та проверява над 80 дого­вора на Митхат Табаков.

Събраните доказателства дават основание на проку­ратура­та да образуват две досъдебни производства с обвиняемите ДПС депутати. Първото дело е заради подписан през 2005 година договор за ремонт на 1,2 километра път край село Върбино , обясни по време на брифинг прокурор Ана Малиганова. Тя добави, че изпълнител на контракта е фирма „Бул- мекс“ ЕООД. Стойността на договора е в размер на 90 000 лева, които дру­жеството е получило из­цяло. Към момента оба­че ремонт на пътя няма.

Налице е само изко­пан, разбит асфалт и оста­тъци от него, се сочи в експер­тизата на раз­следващите. Второто дело заради  което депутатите са отно­во клиенти на държавното обвинение, е образува­но заради други чети­ри догово­ра отпреди няколко го­дини. Те да подписани от местните кметове, а проектите се изразя­вате ремонт на общин­ски път в село Малък Девесил, кое­то се намира между град Крумовград и Кърдажли и е на стойност близо 200 000 лева. За иазпълнител на проекта е избрана бла­гоевградската фирма „Ко­рект строй“ чийто собстве­ник на благоевградския строителен бос инж. Ка­лоян Ерделски. Той при­доби скандална популяр­ност с активността си в социалните мрежи заради която беше аристуван пре­ди време. Днес ще разпитван и проверяван заради общата му дейност с пратените в кауша екс депутати от ДПС. Името на благоевградския бос се свърза и с изпълнението на още два проекта.

Първият е за изграж­дане на общински пазар в кърджалийско село на стойност 520 000 лева, като е договорено авансо­во плащане от страна на общината от 90%. Вторият договор е на стойност 80 000 лева и е за изграж­дане на открит базар в Дулово. И тук отново има уговорка за предвари­телно изплащане на 80% от окончателната сума. Интересното е че чест от въпросните проекти са из­типосани лично в сайта на фирмата „Корект строй“ като реклама за отлично свършена работа на екипа на инж. Калоян Ерделски.

Именно тези 5 договора са причина за образува­нето на новите дела и ис­канията за сваляне преди време на имунитета на двамата депутати.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене