5-има благоевградчани оцеляха в ситото за гвардейци, 300 мераклии за доброволния резерв заради заплата от 600 лв.

подп. петър митев

5-има младежи от Благоевград издържаха тежкия подбор на военните и вече са в София, където ще се състезават за място в Националната гвардейска част, съобщи началникът на Областния военен отдел в Благоевград подп. Петър Митев. Напливът от цялата страна е огромен, а местата са само 30.

Подборът по-скоро прилича на кастинг за хубавци, защото изискванията към външния вид на кандидатите момчета и момичета, са жестоки. Те трябва да са високи от 178 до 182, стройни, с тегло до 82 кг, без видими белези по лицето – бенки, лунички, наранявания и петна, без татуировки по видимите части на тялото, без изрусени кичури и пиърсинг. Много е важно войниците да нямат гръбначни изкривявания, дефекти на стъпалото, пресни счупвания на крайниците, синузит и сенна хрема. Трябва да са с идеално зрение и слух, да могат да чуват шепот поне от 6 м разстояние, без бъбречни и сърдечносъдови заболявания. Задължително съдебното им минало трябва да е чисто, да не употребяват наркотици и да са поне със средно образование. От времето на първия български княз Александър І Батенберг, когато е създадена елитната част, е отпаднало само изискването гвардейците да са задължително синеоки.

Според подп. Митев, след като в София проверят здравословното състояние на младежите, най-вероятно през февруари ще бъдат обявени имената на новите 30 гвардейци и не е изключено сред тях да има и благоевградчанин.

Интересът към пагона сред младежите се завръща и доказателство е приключилият наскоро друг конкурс в Благоевград за набиране на кандидати за доброволния резерв на Българската армия, където за 30-те места, отпуснати за нашата област, се изсипали 300 мераклии, уточни шефът на военния отдел. Много вероятно е голям принос за това да има безработицата и възможността чрез включване в доброволния резерв да се изкарат пари. Става въпрос за заплата, която започва от 600 лева и се получава веднъж годишно, независимо дали военните са викали доброволеца през годината, или не. Самото прибиране в казармата може да е най-много до 15 дни за 1 календарна година, за което време доброволецът получава допълнително половин заплата плюс безплатна храна. Ангажиментите на доброволците са в рамките на работния ден, след което могат да се приберат по домовете си и на другия ден отново да се явят в казармата.

Максималната възрастова граница за резерва е 55 г. за сержантите и 60 за офицерите, но дори и да не бъдат одобрени поради недобро здраве или излишни килограми, бонусът на кандидатите остава пълният медицински преглед, за всеки от който Министерството на отбраната плаща по 400 лв., уточни подполковникът.

вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене