Родната къща на Ванга в Македония съборена

баба Ванга

МЪХ ПОКРИВА ОСТАНКИТЕ НА ДОМА, КОЙТО Е СРУТЕН ПРЕЗ 1982 Г.

На мястото на  родната къща  на световно­известния българ­ски феномен Ванга в град Струмица, Македония, днес има нищожни сле­ди от дома на пророчицата. Останали са малко основи от къщата, в която Вангелия е проп­лакала за пръв път на 31 януари 1911 г. Върху камъните зиме и лете расте мъх, а в двора една до друга се издигат две къщи.

Мястото, където се е родила Вангелия, се намира в старата част на Струмица на сегашната улица „5 ноември“ №67. Днес там живее семей­ство Лакетови, които разкриват подробности за родната къща на пророчицата. 77-годишният Благой Пакетов разказва: „Преселихме се тука през 1943 г. Бях дете на 5 години. Първо се нанесохме под наем, а после и купихме къща­та. Купихме я от брата на Ванга. Беше изградена от дъски, тогава пове­чето къщи бяха такива. Имаше само две стаи, а в едната – огнище. И въпреки че живеехме в нейната къща, така и не видях баба Ванга Всичко, което знам за нея, съм го слушал от други. Но много странно – имаше една кукла, ве­роятно е била нейна. Тя дълго стоя тук, а накрая я изхвърлихме“.

Дъщеря му Крисула Пакетова допълва, че родният дом на Ванга е разрушен през 1982 г., като преди това от Бъл­гария идвали хора, които искали да видят къщата и се снимали до нея. Самата Ванга веднъж се върнала тук, след като през 1923 г. напуснала Струмица с баща си и с втората си майка. Тогава семейството се пресел­ва в родното на бащата Панде Ново село. То се намира по средата на пътя от Струмица до Петрич. Разстоянието между двата града е 51 километра.

Собственикът на дру­гата къща на улица „5 ноември“ 67 – Кирчо Пакетов показва основите на родния дом на пророчицата и казва: „Татко ми раз­казваше, че баба Ванга някога е живяла тука. Още могат да се видят остатъци от основите. Знам само, че е живее­ла тука, нищо друго не знам. Преди няколко ме­сеца идваха едни хора от България с идеята да изградят чешма и паметник, ама за това трябва да се съгласят всички роднини“.

В непосредствена бли­зост до двора, в който е прекарала първите си години голямата ясновидка, се намира къщата на Фимка Гогова, която е написала и книга „Ванга и аз“. Първата им лична среща, която след това прераснала в приятел­ство, се случила през 1968 г., когато Фимка решила да я посети в България. „Тя беше неука жена. За извест­но време учи в Земун (Белград) в училище за слепи, но в главата й бе цялото познание на човечеството. Нямаше област, от която тя да не е имала знания, независимо дали е физика, медицина. Тя веднага можеше да ти каже точно каква е диагнозата ти и да те изпрати на конкретен лекар, дори и самата да не го е чувала преди“, пише Фимка Гогова.

На около 20 километра на изток от Струмица, край Ново село има чешма, която днес е туристическа дестинация. Общината се е погрижила да облаго­роди мястото, на което странна вихрушка запраща 12-годишната Вангелия.

Тук момичето ослепя- ва и започва да пред­сказва. Преди няколко години над чешмата е изграден стабилен на­вес. Пътеката до извора е постлана с камъни и е поставен надпис, който разказва за Ванга. Македонските туристи­чески фирми редовно включват чешмата в своите маршрути.

Вестник „Уикенд“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене