Евродепутатът д-р Антония Първанова: Поздравления за президента, че последва инициативата, която започнахме в НДСВ

Антония Първанова

Поздравления за президента, че последва инициативата, която започнахме в НДСВ. С аргументите, които той изложи, дава възможност за вот, който да гарантира прозрачност, честност, и да доведе до доверие на гражданите в институциите. Това каза пред Агенция „Фокус“ д-р Антония Първанова, евродепутат от Групата на АЛДЕ, председател на НДСВ. „Второ, най-после президентът показа воля, показа позиция, че той е президент на тази държава, а не – коментатор; със заявката си за едно толкова сериозно нещо, да поиска референдум по най-чувствителните теми – как се гласува, защо така се гласува и как гражданите имат доверие в избирателната система“, каза д-р Антония Първанова.
„Трето, наистина е добре българското обществото да се произнесе по задължителния вот, тъй като от последните два месеца от социологията, която излиза, дискусиите в обществото, които започнаха, ясно става, че над 70 % от българските граждани са изморени от съществуващите практики на манипулация на купен вот, корпоративен вот, административен вот, на подправяне на изборни книжа и т.н., и биха искали да има дисциплиниране на провеждане на изборите, така че да гарантират, че вотът на всеки един е такъв, какъвто е, и има тежест“, каза д-р Антония Първанова.
„По отношение на електронното гласуване ми се струва, че не е необходимо да се провежда референдум, тъй като то е едно средство да се провеждат избори и в съвременното общество в XXI век. Да провеждаш референдум за това – дали да се гласува електронно, е горе-долу да провеждаш референдум за това да използваме ли имейли за комуникация и дали това е легитимно“, коментира евродепутатът и председател на НДСВ д-р Антония Първанова.
Инна ПОГЛУБКО/www.focus-news.net

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене