Президентът иска референдум за мажоритарен вот, задължителното и електронното гласуване

Плевнелиев

Президентът Росен Плевнелиев ще предложи на парламента решение за провеждане на национален референдум по въпросите, свързани с мажоритарния избор на част от народните представители, задължителното и електронното гласуване. Допитването трябва да се проведе заедно с вота за европейски депутати. Това обяви държавният глава в обръщение към нацията по БНТ и БНР късно снощи.

Въпросът за задължителното гласуване е изключително важен, тъй като евентуален положителен отговор би променил радикално избирателната система и политическото представителство в парламента. Част от исканията на Плевнелиев – за мажоритарен вот и електронно гласуване, съвпадат с предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс. БСП и ДПС обаче са категорично срещу мажоритарен избор, тъй като тази възможност отнела 20 депутати на левицата на последния парламентарен вот.

Според конституцията искането на президента за свикване на референдум трябва да бъде одобрено от Народното събрание с обикновено мнозинство, но не е посочено в какъв срок трябва да стане това. Държавният глава определя датата, на която да се проведе допитването.

Обръщението на президента бе възприето нееднозначно от политиците. Шефът на НС Михаил Миков коментира пред „Сега“, че с това изказване държавният глава се включва в предизборната игра. „Президентът явно иска да участва в дискусията“, допълни той и посочи, че въпросите за искания от Плевнелиев референдум са доста объркани. „Те трябва да са ясни, а не да объркват гражданите. Трябва да е ясно, че мажоритарна не означава непартийна система“, допълни той.

Председателят на парламентарната правна комисия от ДПС Четин Казак отказа коментар с уточнението, че иска да чуе първо какво ще каже държавният глава.

Лидерът на Бойко Борисов заяви, че подкрепя искането за референдум на президента. „Не мога да говоря от името на партията. Електронното гласуване е бъдещето. Всяка една от темите, предложени от президента, изисква по-дълъг разговор,“ заяви Томислав Дончев от ГЕРБ.

„През 2009 г. президентът Георги Първанов искаше да има мажоритарен избор, което облагодетелства ГЕРБ с 20 депутати. Виждате, че Плевнелиев върви по стъпките на Първанов в услуга на ГЕРБ“, бе категоричен Десислав Чуколов от „Атака“.

Референдум за изборната система би бил вторият в най-новата история на България, след допитването за АЕЦ „Белене“ от началото на 2013 г.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене