Без категория

Мъж от Господинци 10 дни в неизвестност, изчезнал от летището в Мадрид

Мистериозно изчезване на български гражданин от летището в испанската столица Мадрид, който от 2000 г. е редовно регистриран, работи и живее в Испания, нищят от седмица испанските власти.

По молба на близките на изчезналия Сергей Минчев Пилев ИНФОМРЕЖА сезира депутата Георги Андонов, който пък уведоми българската страна за случая.

Сестрата на Сергей – Бистра, която също работи и живее в Испания, с която репортер на ИНФОМРЕЖА поддържа постоянна връзка от седмица, също се обърна за съдействие към неврокопския народен представител.

„Моля за Вашето бързо съдействие и уведомяване на на министрите на външните и вътрешните работи на България за намирането на брат ми. Той изчезна от летището в Мадрид, след като бе задържан неправомерно от полицията в Испания. От 7-и ноември от Сергей няма ни вест, ни кост. Той е бил изоставен от полицейски патрул на летището, след като адвокат им е представил документи за незабавното му освобождаване и прекратяване на операцията по неговото екстрадиране за България“, пише до Георги Андонов Бистра.

Пред ИНФОМРЕЖА тя заяви, че денонощно търси брат си, който по думите й бил изоставен в района на летището по тениска, без пари, без телефон, само с испанския му паспорт в джоба.

„Много съм притеснена, страхувам се с брат ми да не се е случило най-лошото. Затова се обърнах и към българското правителство за помощ и съдействие. За случая е уведомено и консулството на България във Валенсия, посолството в Мадрид и полицейските органи, но до момента – вече 9-и ден, няма никаква следа от него“, сподели сестрата.

Сергей Минчев Пилев е роден на 28.06.1961 г. в село Господинци, община Гоце Делчев. Завършил е ВТУ „Тодор Каблешков” – София. Работил е в БДЖ като началник гара и ръководител движение, а по-късно и като служител в общинската поземлена комисия в Гоце Делчев.

През 2000 г. той заминал за Испания и се установил в Рокетас де Мар, Алмерия. Осем години по-късно се разделил със съпругата си, която според испанските закони се сдобила с ограничителна заповед, забраняваща на Сергей да се доближава на по-малко от 100 метра от нея.

След тежката раздяла той започнал да често да злоупотребява с алкохола. Зачестили и скандалите със съпругата му, въпреки опитите му да установи с нея контакт и отново да се съберат да живеят заедно, разказва за съдбата на брат си Бистра Пилева.

След всеки опит за разговор съпругата на Сергей се възползвала от закона в Испания и пускала жалби против него в полицията, което довело до осъделна за Пилев присъда от 6 години  затвор.

„Три години не знаехме в кой затвор е брат ми. Търсехме го във всички места за лишени от свобода в околията, в която живеехме, но не успяхме да го намерим. Един ден в заведението, в което работех, случайно дочух разговор на българин, също от Гоцеделчевско. Той обясняваше на негов събеседник, че в затвора в Понтеведра, където лежал доскоро, имало и някакъв мъж от Господинци, чиито документи и телефони били откраднати и нямал никаква връзка с близките си от три години“, разказа още Бистра.

Още на следващия ден тя намерила затвора и се срещнала с брат си.

„Ходехме му редовно на свиждане, носехме му всичко необходимо. Властите дори уважиха молбата ми за преместване във Валенсия след излежаване на присъдата. В съда в Алмерия делото бе преразгледано, но му бе поставено условие да подпише документ, че ще напусне веднага Испания и няма да се връща в страната за период от 10 години. Брат ми отказа да подпише и го върнаха отново в затвора, дори му дадоха още 6 месеца вътрешна присъда с измислено обвинение, че уж бил блъснал конвоиращ го полицай“, каза още сестрата на Сергей.

Според разказа й, на 29 октомври тази година след като излежал цялата си присъда, брат й излязъл на свобода. Роднините му, живеещи в Испания, го прибрали вкъщи. Веднага подали заявление в полицията, за да му извадят откраднатите му лични документи.

От консулството във Валенсия му дали временен паспорт за 2 месеца. Регистрирал се и като безработен на трудовата борса. На 5-и ноември отишъл в полицията да си вземе испанските документи.

Униформените служители го изпратили в друг полицейски участък и когато Сергей отишъл там, го задържали.

„Обясниха ни, че той няма право да пребивава в Испания. Извикахме адвокат и той извади от съда документ, удостоверяващ, че е излязъл от затвора на пълна свобода и нямат право нито да го гонят от Испания, нито да го задържат. Така докато му отнесем дрехи, документи, телефон за връзка и малко пари, те го закарали на летището. Поне на мен така ми казаха, дори ме увериха, че бил качен на самолета за България“, продължи разказа си Бистра Пилева.

Сестрата се обадила на свои близки в България, за да ги предупреди да посрещнат Сергей. След около два часа обаче й позвънил адвокатът, който й казал, че е получил документа за освобождаването на Пилев и според него той бил пуснат на свобода на входа на летището Барахас в Мадрид.

Това се случило на 7-и ноември към 10 часа сутринта и от тогава Сергей Пилев е в неизвестност.

„Какво се е случило и каква е истината, не знам. Дали е жив брат ми, също не знам. Призовавам българските институции да им окажат съдействие да го открия“, е тъжната молба и история, която разказа пред ИНФОМРЕЖА Бистра Пилева.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене